search icon

Οικονομία

Σιγήν ιχθύος από κυβέρνηση και τράπεζες για την Bad Bank της ΤτΕ

Με τις παρουσιάσεις από πλευράς της εποπτικής αρχής να έχουν ολοκληρωθεί, κυβερνητικά, αλλά και τραπεζικά στελέχη, αποφεύγουν να τοποθετηθούν – επισήμως ή ανεπισήμως – για το σχέδιο, το οποίο, όμως, φέρεται να έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς

Σιγήν ιχθύος επιλέγουν να τηρούν κυβέρνηση και τράπεζες σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη δημιουργία μίας Bad Bank, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδυαστικά με τον «Ηρακλή», συμβάλλοντας στην μείωση «κόκκινων» δανείων ύψους έως 45 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Μολονότι αμφότερες έτυχαν ενημέρωσης το αμέσως προηγούμενο διάστημα από την εποπτική αρχή – τουλάχιστον για τα βασικά σημεία του σχεδίου που επεξεργάστηκε από κοινού με τους τρεις συμβούλους, ήτοι τις Rothschild, Boston Consulting και Deloitte – μέχρι σήμερα κανένα στέλεχος δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να τοποθετηθεί, έστω και ανεπισήμως, στο ζήτημα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η… δυστοκία εδράζεται στα εξής:

Στον αντίποδα, οι θεσμοί εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η σύσταση μιας Bad Bank αποτελεί… μονόδρομο για τις εγχώριες – και όχι μόνον – τράπεζες.

Όπως τόνιζε το ΝΜ στη στήλη bunker, στη Φρανκφούρτη αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση ως το επόμενο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, με αρμόδια στελέχη να υπενθυμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από το 2015 χωρίς φρέσκα κεφάλαια και οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι ανέφικτες, τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα.

Σύσσωμο, πάντως, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ρίξει το βάρος στις τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή», με τις πληροφορίες να θέλουν άμεσα – δηλαδή, μέσα στο Νοέμβριο – και την τελευταία εκ των «4», ήτοι την Εθνική Τράπεζα, να προσδένεται στο… άρμα του με το project Frontier (200.000 δάνεια, που ανήκουν σε 90.000 οφειλέτες). Μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί πάνω από τις μισές εγγυήσεις που προβλέπονται βάσει του Asset Protection Scheme  (6,5 δισ. ευρώ για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σε σύνολο εγγυήσεων εννέα δισ. ευρώ), δρομολογώντας την τιτλοποίηση άνω των 350.000 «κόκκινων» δανείων, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ενέταξε στον μηχανισμό το «Phoenix» (58.000 δάνεια – στην πλειονότητά τους στεγαστικά – συνολικής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ), ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες και για την τιτλοποίηση «Vega», η οποία περιλαμβάνει περί τα 53.000 δάνεια, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ. Η εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι για τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως ένα δισ. ευρώ για το πρώτο και έως 1,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο.

Η Alpha Bank κατέθεσε αίτηση για τις δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις του Project Galaxy. Πρόκειται για το Orion, λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και το Galaxy ΙΙ, αξίας 5,7 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να ζητά την παροχή εγγύησης για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 3,04 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι άμεσα η Alpha Bank θα καταθέσει και την τρίτη αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή», με το συνολικό ύψος της τιτλοποίησης να «αγγίζει» τα 10,8 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 23 του τρέχοντος μήνα αναμένεται να λάβει τις δεσμευτικές προσφορές από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους (Pimco, Cerved, Elliot και Credito Fondiario, Davidson Kempner) που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά, τέλος, στη Eurobank, αυτή ενέταξε υπό τη σκέπη του «Ηρακλή» 36.000 δάνεια (project Cairo), με το ύψος της εγγύησης να «αγγίζει» τα 2,5 δισ. ευρώ.

Exit mobile version