Με υψηλές ταχύτητες αναμένεται να κινηθεί στο προσεχές μέλλον η δευτερογενής αγορά δανείων, με τους servicers να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να μην… εκτροχιαστούν τα business plans των τιτλοποιήσεων που φέρουν κρατικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

Όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από το 2019 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά αφορούσαν σε 101 χαρτοφυλάκια δανείων, σχεδόν αποκλειστικά επιχειρηματικά, με συνολική αξία απαιτήσεων 4,3 δισ. ευρώ (αξία κατά την ημερομηνία μεταβίβασης).

Πιο αναλυτικά, μέσα σε διάστημα πέντε ετών διενεργήθηκαν:

α) Επτά συναλλαγές το 2019, συνολικής αξίας 106 εκατ. ευρώ.

β) 13 συναλλαγές το 2020, συνολικής αξίας 93 εκατ. ευρώ

γ) 31 συναλλαγές το 2021, συνολικής αξίας 538 εκατ. ευρώ.

δ) 21 συναλλαγές το 2022, συνολικής αξίας 1,53 δισ. ευρώ και

ε) 29 συναλλαγές το 2023, συνολικής αξίας 2,08 δισ. ευρώ.

«Συνολικά, η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς στη χώρα αναμένεται να συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον, με τη διεύρυνση του αριθμού των συναλλασσομένων, αλλά και των διενεργούμενων συναλλαγών, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών των εταιρειών διαχείρισης για την επίτευξη των στόχων τους βάσει του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων ‘Ηρακλής’», σημειώνεται στην Έκθεση. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της πώλησης δανείων στη δευτερογενή αγορά επιτυγχάνεται η είσπραξη εσόδων, τα οποία αποτελούν άμεσο έσοδο του SPV, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί τα επίμαχα δάνεια και έτσι, τόσο τα funds, όσο και οι servicers, καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, στο πλαίσιο του Ηρακλή, επιτυγχάνοντας συγκεκριμένο ύψος ανακτήσεων.

Από τα συνολικά ανοίγματα, ύψους 88 δισ. ευρώ, άλλωστε, που διαχειρίζονται σήμερα οι servicers, τα 69,3 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε funds και δη, την τελευταία τριετία, στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής των τραπεζών να μειώσουν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης (45,6%), ενώ ακολουθεί το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης (31,9%) και τέλος, το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης (22,5%).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα υπό διαχείριση ανοίγματα για λογαριασμό των funds είναι χαμηλής ποιότητας, με το 91% αυτών να αφορά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από τα υπό διαχείριση ΜΕΑ, η πλειονότητα είναι καταγγελμένα ανοίγματα (74,5%), ενώ το 18,8% αφορά σε ανοίγματα σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και το 6,7% σε ανοίγματα ταξινομημένα ως αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay).

Το 2023 οι αποπληρωμές, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και διαγραφές ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των funds διαμορφώθηκαν σε 3,02 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι αποπληρωμές ανοιγμάτων ανήλθαν σε 1,68 δισ. ευρώ, οι ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων σε 720 εκατ. ευρώ και οι διαγραφές ανοιγμάτων σε 610 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε ουσιαστική μείωση των ανοιγμάτων υπό διαχείριση, καθώς οι καθαρές εκροές ήταν πολύ μικρές. Τέλος, οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του 2023 αφορούν στο 27,7% του συνολικού υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμισμένων ανοιγμάτων αφορά σε λύσεις οριστικής διευθέτησης (48,2%) και ακολουθούν οι μακροπρόθεσμες (42,6%) και οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (9,2%). Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2023 δε, το υπόλοιπο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων, στα οποία έχουν εφαρμοστεί λύσεις οριστικής διευθέτησης, ανήλθε σε 9,28 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα υπόλοιπα για τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις ήταν 1,76 δισ. ευρώ και για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις 8,19 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων αφορά σε λύσεις κεφαλαιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ πιο συνήθεις τύποι μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων είναι η μερική διαγραφή οφειλής, ο διαχωρισμός οφειλής και η παράταση διάρκειας, με ποσοστά 44%, 25% και 21% αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο, μεταξύ των λύσεων οριστικής διευθέτησης, οι ρυθμίσεις που υπόκεινται σε καθεστώς νομικής προστασίας (59% του συνόλου) και οι λύσεις διακανονισμού απαιτήσεων (23% του συνόλου) αποτελούν τους πιο συνήθεις τύπους ρυθμίσεων.

Διαβάστε ακόμη: 

Έξαρση στα περιστατικά απάτης με κάρτες – Έκαναν… φτερά 24 εκατ. ευρώ το 2023 – Ποιες συναλλαγές είναι πιο επιρρεπείς

Χαμηλές οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων – Τα όπλα των τραπεζών και τα σχέδια έως το 2026

Γιατί η Epsilon Net έγινε πολύφερνη νύφη – Τι φέρνει η συμμαχία Ι. Μίχου, ΕΤΕ, General Atlantic

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ