search icon

Οικονομία

Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός: Κρατικές δαπάνες 70 δισ. το 2022

Προς παράταση και αύξηση η επιδότηση στο ντίζελ - Έρχονται νέα μέτρα στήριξης έως 1,5 δισ. ευρώ

«Ανθρωπιστικό διάδρομο» για ανακούφιση ευάλωτων και μικρομεσαίων νοικοκυριών που βάλλονται πανταχόθεν, ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή «συμπληρωματικό προϋπολογισμό», για να επαυξήσει κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 1,1% του ΑΕΠ επιπλέον) τις κρατικές δαπάνες και παροχές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο, την ακρίβεια και την διεθνή ενεργειακή κρίση.

Μόλις συμπληρώθηκαν 3 μήνες μέσα στη νέα χρονιά και πριν καν στεγνώσει «η μελάνη με την οποία γράφτηκαν» τα μέτρα στήριξης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (επιδοτήσεις λογαριασμών, καυσίμων και φτωχών νοικοκυριών) τα οποία θα δοθούν ως το Πάσχα, το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει από τα 67,9 δισ. ευρώ, σε 70 δισεκατομμύρια την πρόβλεψη των κρατικών δαπανών για εφέτος.

Από τις επιπλέον δαπάνες 2 δισ. ευρώ περίπου το μισό δισ. ευρώ θα καλύψει την «επιταγή ακρίβειας» που θα λάβουν 670.000 από τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας. Τα υπόλοιπα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελούν «μαξιλάρι» για παροχές και παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο μέλλον.

Ως τέτοια μέτρα εξετάζονται, μεταξύ άλλων:

Οι επιπλέον δαπάνες θα εξειδικευτούν ως τον Μάιο ή Ιούνιο. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι «επιπλέον δαπάνες 1,1% του ΑΕΠ δεν σημαίνει και επιπλέον δημοσιονομικό έλλειμμα 1,1%». Εννοούν δηλαδή πως το αποθεματικό μέτρων 2 δισ. ευρώ που δημιουργείται, μπορεί να μη δαπανηθεί εξ ολοκλήρου ή μπορεί να καλυφθεί από υπερπλεόνασμα από άλλα έσοδα (πχ αυξημένος ΦΠΑ λόγω ανατιμήσεων), θετική επίπτωση για το ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα στο 2022 από την «υπερανάπτυξη» του 2021 (carry over) κ.λπ.

Στη συνέχεια όμως, από Ιούνιο και μετά, πολλά θα εξαρτηθούν και από αν χαλαρώσουν πανευρωπαϊκά οι δεσμεύσεις για λιτότητα και οι στόχοι για πλεονάσματα κατά το 2023, εξέλιξη που θα άφηνε και νέα περιθώρια για παροχές στο β΄εξάμηνο 2022.

Έτσι, το ευτύχημα στην παρούσα φάση πάντως, εν μέσω της τεράστιας αβεβαιότητος παγκοσμίως και χωρίς καν ακόμα να έχει φανεί όλο το εύρος και το βάθος της ενεργειακής και πολεμικής κρίσης (αλλά και παρά τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους πανδημία, lockdown και Μνημόνια) δεν είναι απλώς ότι η κυβέρνηση έχει και δίνει «ανάσες» με μέτρα και παροχές, αλλά και το ότι ο κρατικός προϋπολογισμός αντέχει ακόμα, εκτελείται κανονικά ή με υπερείσπραξη και παραμένει «εντός στόχου» χωρίς να εκτροχιάζεται.

Λαμβάνοντας δε, υπόψη πάντα «την επόμενη ημέρα», είτε με πόλεμο για τα χειρότερα, είτε με ειρήνη για επιστροφή στην «κανονικότητα» των αγορών και των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση δεν σπατάλησε «σαν να μην υπάρχει αύριο» ό,τι είχε και δεν είχε για παρεμβάσεις, αλλά διατηρεί και συνεχίζει να διανοίγει περιθώρια, για νέα μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής.

Διαβάστε ακόμη

Οι 6 δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί για τις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων

Τα άφωνα χείλη (των εξωθεσμικών), το χιλιάρικο βασικός μισθός στις τράπεζες και το φλερτ του Σπύρου με την ανιψιά της ΙΟΝ 

Τα… ρούβλια του Πούτιν επιταχύνουν το σχέδιο ενεργειακής θωράκισης της χώρας – Πώς θα γεμίσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ελλάδα

 

Exit mobile version