search icon

Οικονομία

Σεισμός στη Σάμο: Καταγραφή στα επικίνδυνα κτίρια – Μεταφορά συντελεστή δόμησης στα διατηρητέα

Τι αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΝ για τα ετοιμόρροπα κτίρια που αφαίρεσαν τη ζωή σε δύο νέους στην Σάμο

Damaged building are seen after an earthquake at the port of Vathi on the eastern Aegean island of Samos, Greece, Friday, Oct. 30, 2020. A strong earthquake struck in the Aegean Sea between the Turkish coast and the Greek island of Samos as the magnitude 6.6 earthquake was centered in the Aegean at a depth of 16.5 kilometers, or 10.3 miles.(AP Photo/Michael Svarnias)

Mέσα από επτά δράσεις θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, που κόστισαν την ζωή σε δύο νέους ανθρώπους στην πρόσφατη σεισμική δόνηση στην Σάμο.

Με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συγκάλεσε την Τρίτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων.

Στην σύσκεψη, αποφασίστηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και καθορίστηκε ο οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν με τα επικίνδυνα κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνδράμει ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και της Τράπεζας Γης.

Παράλληλα αναζητούνται πόροι χρηματοδότησης μέσω του Πράσινου Ταμείου για την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων και ταυτόχρονα ξεκινά άμεσα η καταγραφή των προβληματικών κτισμάτων σε όλη τη χώρα.

Τα μέτρα που προτάθηκαν 

Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Η σύσκεψη αυτή για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνεται υπό το βάρος της τραγωδίας στη Σάμο, την απώλεια δύο νέων παιδιών.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Πρέπει να δράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να είμαστε πρακτικοί και τα αποτελέσματα να είναι απτά και ορατά.

Λίγο πριν από αυτή την τηλε-διάσκεψη μίλησα με τον κ. Κομνηνό, με τον πατέρα του ενός από τα δύο παιδιά που χάθηκαν στη Σάμο. Σας μεταφέρω την παράκλησή του -ακριβώς στη μνήμη των δυο παιδιών που χάθηκαν: Να δούμε το ζήτημα όχι γραφειοκρατικά και «πλαδαρά», αλλά γρήγορα και αποτελεσματικά. Το βάρος είναι μεγάλο στους ώμους μας. Και δεν είναι μόνον το βάρος της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι το βάρος αυτής της εντολής: Να κάνουμε ό,τι πρέπει για τη μνήμη των παιδιών. Με κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση».

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Συνολάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

Exit mobile version