search icon

Οικονομία

Σκυλακάκης: «Με κανόνα ”Ν μείον 1” θα απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης»

Τι σημαίνει ο αυστηρός κανόνας στην είσπραξη των 31 δις ευρώ. Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για εκταμίευση 7,8 με 7,9 δις ευρω φέτος. Πότε θα χάνονται οι πόροι λόγω καθυστερήσεων

Μπορεί ο προγραμματισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης να λήγει στις 31.08.2026 αλλά η Ελλάδα σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις δαπάνες της μέχρι το τέλος του 2025 προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλυφθούν οι όποιες καθυστερήσεις έχουν προκύψει.

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακακης στο Οικονομικό Φορουμ των Δελφών η απορρόφηση των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου δεν θα ολοκληρωθεί στις 31.08.2026 -όπως προβλέπει τυπικά ο κανονισμός- άλλα αρκετα νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της Ελλάδας προβλέπει την  ολοκλήρωση των δαπανών στις 31.12.2025. «Αντί δηλαδη  να ισχύσει το Ν συν 3, τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν μείον 1», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και εξήγησε οτι “ο κανόνας του Ν+3 που ισχύει στα διάφορα πλαίσια στήριξης της χώρας (ΕΣΠΑ), σημαίνει απορρόφηση των πόρων μέχρι και τρία χρόνια μετά την λήξη της εφαρμογής της προγραμματικής περιόδου. Για παράδειγμα στο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι  δαπάνες μπορεί να γίνονται μέχρι και το τέλος του 2030, επιτρέπεται δηλαδή απορρόφηση πόρων για επιπλέον 3 χρονιά.. Στην περίπτωση όμως του Ταμείου Ανάκαμψης που λήγει το 2026, θα  ισχύσει  το Ν μείον 1 (σ.σ. απορρόφηση  8 μήνες νωρίτερα).  Αυτό σημαίνει  οι δαπάνες για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο θα πρέπει να γίνουν αυστηρά μέχρι τέλος 2025 για να έχουμε χρόνο να καλύψουμε τις καθυστερήσεις και να μην χαθούν πόροι”

Όσον άφορα στο χρονοδιάγραμμα απορρόφησης ο κ Σκυλακάκης επιβεβαίωσε το σχετικό ρεπορτάζ οτι φέτος θα εισπραχθούν 7,8 με 7,9 δις ευρω, περισσότερα δηλαδή από την προκαταβολή των 4 δις ευρω . Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει 7,8 δισ. ευρώ περίπου, μέσα στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, ως εξής:

Διαβάστε ακόμη:

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν

Χ.Α: Επιφυλακτικά και με νευρικότητα η αύξηση κερδών

Γεωργιάδης: Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων – Τι είπε για ενοίκια και αναστολές

Exit mobile version