search icon

Οικονομία

Τέλος επιτηδεύματος: «Κούρεμα» φέτος και κατάργηση από το 2025

Για ποιους «ξεφουσκώνει» ο λογαριασμός της εφορίας και ποιοι θα συνεχίσουν να το πληρώνουν μέχρι νεωτέρας

Πάνω από 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος μειωμένο -κατά 50%- τέλος επιτηδεύματος, ενώ από το 2025 θα απαλλαγούν οριστικά από αυτόν τον μνημονιακό φόρο!

Με βάση τις αποφάσεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η μείωση αυτή του τέλους επιτηδεύματος θα είναι 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό και 25% για όσους δηλώσουν εισόδημα κάτω από το τεκμαρτό.

Ειδικότερα, φέτος οι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, θα καταβάλουν 325 ευρώ αντί 650 ευρώ, ενώ για τα υποκαταστήματα το ποσό της επιβάρυνσης θα είναι 300 ευρώ, από 600 ευρώ. Αυτά για το 2024.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 δεν θα έχουν τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τις επιχειρήσεις θα αποφασιστεί στο τέλος της τετραετίας, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 και θα δηλωθούν φέτος, συνεχίζουν να απαλλάσσονται διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ίδιο ισχύει και για:

Διαβάστε ακόμη 

Ο νέος «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανεκκίνηση στο ελληνικό Δημόσιο – Τα έργα των δεκάδων εκατ. και οι εταιρείες

«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version