Ένα σημείο γνωστό επί δεκαετίες στους Αθηναίους ως «κέντρο» του παπουτσιού, το κατάστημα της εταιρείας «Πετράκης», επί της Πανεπιστημίου, άλλαξε χέρια κατά τους χθεσινούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, το εν λόγω ακίνητο βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 500.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 761.858 ευρώ, δηλαδή με 261.858 ευρώ αύξηση, κάτι που δικαιολογείται λόγω της προνομιακής θέσης του.

Ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τη doValue έγινε για είσπραξη ποσού ευρώ 200.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος μεγαλύτερης απαίτησης και αφορούσε το κεντρικό κατάστημα-έδρα της εταιρείας επί της οδού Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για πέντε οριζόντιες ιδιοκτησίες που συναποτελούν ένα ενιαίο κατάστημα, οι οποίες βρίσκονται σε πολυκατοικία κτισμένη σε οικόπεδο εκτάσεως 563,76 τ.μ., στην Αθήνα, και επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Πανεπιστημίου), αρ. 16. Ειδικότερα, είναι κατάστημα του υπογείου, επιφάνειας 80,20 τ.μ., οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου, εμβαδού 30,40 τ.μ., οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου, επιφάνειας 31,25 τ.μ., κατάστημα του ισογείου ορόφου, επί της Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου, επιφάνειας 36,15 τ.μ. και χώρος του ημιώροφου, ο οποίος κείται ακριβώς πάνω από το κατάστημα και εν μέρει της στοάς της πολυκατοικίας, επιφάνειας 76,70 τ.μ.

Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 3864/2022 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι παραπάνω ιδιοκτησίες συνιστούν ενιαία λειτουργικά ιδιοκτησία, δεν διατηρούν λειτουργική αυτοτέλεια και συνεπώς δεν ήταν δυνατό να εκπλειστηριασθούν χωριστά.

Το θρίλερ με την τιμή

Όσον αφορά στην τιμή όμως έχει παιχτεί ένα… θρίλερ. Η αρχική τιμή εκτίμησης και εκκίνησης για τον πρώτο πλειστηριασμό που είχε οριστεί για τις 8 Ιουνίου 2022, ήταν 415.000 ευρώ. Μετά από προσφυγή της εταιρείας που έγινε δεκτή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 1,7 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον πήχη έγινε ο πλειστηριασμός, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Ακολούθησαν δύο ακόμη άγονα σφυριά στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, με το ίδιο όμως αποτέλεσμα παρά τη μείωση της τιμής κατά 20%, στα 1,36 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο σφυρί, στις 27 Οκτωβρίου 2022, η τιμή μειώθηκε κατά 35%, στα 1,105 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Ακολούθησε προσφυγή της επισπεύδουσας doValue με αίτημα μείωσης της τιμής, που έγινε δεκτό κι έτσι ο επόμενος πλειστηριασμός, στις 21 Απριλίου 2023, έγινε με τον πήχη να έχει υποχωρήσει στις 850.000 ευρώ. Ωστόσο και πάλι ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Μετά από νέα προσφυγή της επισπεύδουσας, το δικαστήριο αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2023, ότι η τιμή πρέπει να «κουρευτεί» περαιτέρω στις 500.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης έγινε ο πλειστηριασμός χθες Τετάρτη 10 Απριλίου, οπότε και δόθηκε «μάχη» για να χτυπηθεί το «φιλέτο» στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα 100 χρόνια και η περιπέτεια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν η «Πετράκης» συμπληρώσει έναν αιώνα διαδρομής στην αγορά, ως μια από τις πιο παλαιές και δημοφιλείς εταιρείες στο χώρο της υπόδησης. Και τούτο καθώς η ιστορία της Α. Πετράκης ΑΕΕ, ξεκίνησε με αφετηρία το μακρινό 1925 και σε αυτά τα σχεδόν 100 έτη λειτουργίας της ταυτίστηκε με το ποιοτικό παπούτσι, όπως απέδειξε επί δεκαετίες, που κατάφερε να σταθεί όρθια απέναντι σε πολέμους, κρίσεις, αλλά και τον σκληρό ανταγωνισμό.

Ωστόσο, η επιχείρηση, που με τη σημερινή μορφή της λειτουργεί από το 1987, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της πολυετούς ύφεσης και της γενικότερης πτώσης των πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2015, η εταιρεία είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών 875,5 χιλ. ευρώ, από 1,033 εκατ. ευρώ το 2014, καταγράφοντας ζημίες 328,1 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 228,6 χιλ. ευρώ του 2014 και με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν τα 1,546 εκατ. ευρώ.

Έτσι βρέθηκε αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών από το 2021, όταν και τέθηκαν στο στόχαστρο το κεντρικό κατάστημά της στην Πανεπιστημίου και ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο στη λεωφόρο Υμηττού στο Παγκράτι. Το δεύτερο ακίνητο αποτελείτο από υπόγειο, ισόγειο (όπου λειτουργούσε κατάστημα της εταιρείας) και πέντε ορόφους, ενώ η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν 3,15 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε υπήρξαν ανακοπές της εταιρείας κατά της επισπεύδουσας, αλλά και αντίστροφα, με το δικαστήριο να αποφασίζει αρχικά την αύξηση των τιμών εκκίνησης και στη συνέχεια, δεδομένου ότι μεσολάβησαν άγονοι πλειστηριασμοί, τη μείωσή τους. Τελικά τον Απρίλιο του 2023 το μεγάλο κτίριο στο Παγκράτι άλλαξε χέρια με τίμημα 1.575.001 ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ πάνω από την τότε τιμή εκκίνησης.
Η «Πετράκης» διατηρούσε επί δεκαετίες ένα ακόμη κατάστημα στην Καλλιθέα το οποίο πριν λίγους μήνες ανέστειλε τη λειτουργία του…

Διαβάστε ακόμη 

Ο νέος «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Aυξήσεις παροχών €500 εκατ. σε συνταξιούχους και αγρότες το 2025

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανεκκίνηση στο ελληνικό Δημόσιο – Τα έργα των δεκάδων εκατ. και οι εταιρείες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ