search icon

Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: 6+1 ακίνητα προς πώληση και μακροχρόνια μίσθωση μέσω e- auction

Η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της Α’ Φάσης του Διαγωνισμού έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου 2021

Συνολικά έξι ακίνητα βγάζει τώρα προς πώληση μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e- auction και τον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ ξεκινά εκ νέου η διαγωνιστική διαδικασία και για το Ξενία Κύθνου με τη μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας για 99 χρόνια.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) συνεχίζει τώρα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τα επτά νέα ακίνητα ανά την Καβάλα μέχρι την Αργολίδα, ορισμένα από τα οποία είχαν ξαναβγεί προς αξιοποίηση με προηγούμενους διαγωνισμούς. Τώρα, η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της α’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου 2021.

Οσον αφορά ειδικότερα τα ακίνητα του e-Auction IX πρόκειται για τα εξής:

Ενδεικτικά, για τα οικόπεδα στην Νέα Ηρακλείτσα, τον παραθαλάσσιο οικισμό που συνδυάζει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αποτελεί περιοχή παραθεριστικής κατοικίας, είναι χωροθετημένα στον κόλπο του Παλαιού κι έχουν αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. με θέα στον κόλπο της Καβάλας και στα ανατολικά παράλια της νήσου Θάσου. Σε όμορη έκταση υφίσταται και λειτουργεί δημοτικό camping.

Για το πρώην Ειρηνοδικείο στην Ηλεία, πρόκειται για κεραμοσκεπές κτίσμα προ του 1935 που έχει ανακαινιστεί το 1990 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής με χρήσεις γης που εμπίπτουν στην κατηγορία «Πολεοδομικά κέντρα, κεντρικές λειτουργίες πόλης, τοπικό κέντρο συνοικίας, γειτονιάς».

Για το Ξενία Κύθνου -για το οποίο μία ακόμη προσπάθεια αξιοποίησης είχε γίνει πρόσφατα χωρίς όμως θετική κατάληξη-, το συγκρότημα αποτελείται από το ξενοδοχείο Ξενία (με δυναμικότητα 96 κλινών), ένα υδροθεραπευτήριο με 14 μαρμάρινα λουτρά (διατηρητέο), 1 υδρομασάζ και υποστηρικτικές υποδομές. Η συνολική δομημένη επιφάνεια αντιστοιχεί σε 4.040,45 τ.μ., ενώ το συγκρότημα θεωρείται η πρώτη τουριστική υποδομή spa στην Ελλάδα. Το υδροθεραπευτήριο σχεδιάστηκε από τον βασιλικό αρχιτέκτονα την Οθωμανική περίοδο, Christian Hansen, ενώ μεταξύ 1871-1891, το κτίριο τροποποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Τσίλλερ.

Υπάρχουν δύο αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, η πηγή «Άγιοι Ανάργυροι» που βρίσκεται στο υδροθεραπευτήριο και η «Κακάβος» η οποία βρίσκεται 50 μ. μακριά από την πρώτη. Η απόσταση από την παραλία είναι 100 μ., ενώ όπως αναφέρεται στην προκήρυξη «η εγγύτητα στην Αθήνα και άλλα κυκλαδίτικα νησιά (Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Σύρος) αποτελεί πλεονέκτημα». Σημειωτέον ότι η διαχείριση και εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών ανήκει κατά νόμο στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ). Από το ΤΑΙΠΕΔ, ρητά διευκρινίζεται ότι στο συμφωνημένο τίμημα δεν περιλαμβάνεται η παραχώρηση της χρήσης των δύο ιαματικών φυσικών πόρων, η οποία θα γίνει από την ΕΤΑΔ έναντι εφάπαξ ξεχωριστού ανταλλάγματος και δυνάμει ξεχωριστής σύμβασης με τον πλειοδότη, ενώ η σύμβαση αυτή θα έχει διάρκεια ίση με αυτή του δικαιώματος επιφανείας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr και στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία του e-Auction και ενημέρωση για τα ακίνητα.

Exit mobile version