Η εξατομικευμένη θεραπεία, σύμφωνα με μελέτες,  οδηγεί σε ασφαλέστερες, αποδοτικότερες φροντίδες υγείας, αυξάνοντας την συνολική επιβίωση των ασθενών, αλλά εξοικονομεί χρήματα για τα συστήματα υγείας.

Δεδομένου ότι όλοι οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο σε μια συγκεκριμένη θεραπεία υπάρχει  η ανάγκη της χρήσης προβλεπτικών  βιοδεικτών οι οποίοι υποδεικνύουν τον πληθυσμό που δύναται να επωφεληθεί από τις εξατομικευμένες θεραπείες. Κατά αυτόν τον τρόπο, η χρήση των βιοδεικτών συμβάλλει στο να αποκομίσουν οι ασθενείς το μέγιστο κλινικό όφελος αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ καθώς ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία δεν υποβάλλονται σε αυτή.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο Δαϊς.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση του επιστημονικού πάνελ με θέμα τη «Κλινική και οικονομική αξία των βιοδεικτών», ο προσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου αποζημίωσης των προβλεπτικών παραγόντων έχει σαφή τεκμηρίωση και ως εκ τούτου συγκεκριμένες κατηγορίες βιοδεικτών θα πρέπει να ενταχθούν στην ασφαλιστική κάλυψη.

Ο συντονιστής του πάνελ Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης και η κ. Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΠαΓΝΗ υπογράμμισαν την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ (Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) στη σύσταση κατευθυντήριων γραμμών που συνιστούν τη χρήση βιοδεικτών στη χορήγηση στοχευμένων θεραπειών. Επίσης ο κ. Σουλιώτης παρέθεσε δεδομένα από την διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία που τεκμηριώνουν την εξοικονόμηση πόρων από την χρήση βιοδεικτών. Όπως για παράδειγμα στο μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου,  οι προβλεπτικοί βιοδείκτες RAS (συγκεκριμένα οι N-RAS και K-RAS) βοηθούν στον εντοπισμό εκείνου του πληθυσμού ασθενών οι οποίοι θα έχουν τη βέλτιστη ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο κ. Λουκάς Κακλαμάνης, Διευθυντής Ιστοπαθολογίας στο Ωνάσειο τόνισε επίσης την ανάγκη καταγραφής μητρώων ασθενών που θα αποτελέσουν βάση δεδομένων για την εφαρμογή του πλαισίου εξατομικευμένης ιατρικής.

Σε πάνελ αναφορικά με την καινοτομία και τη σημασία της έρευνας και ανάπτυξης της εξατομικευμένης θεραπείας διεθνώς, εκπρόσωπος του Ιατρικού τμήματος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen, παρουσίασε τα αποτελέσματα κλινικών μελετών του panitumumab για την χρήση των προβλεπτικών βιοδείκτών RAS στον μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο  που αποδεικνύουν το όφελος που αποκομίζουν οι ασθενείς από την εξατομικευμένη θεραπεία σε όρους συνολικής επιβίωσης.

Χορηγός του συνεδρίου η Amgen, πρωτοπορεί στην έρευνα και ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών που επαναπροσδιορίζουν την ιατρική προσέγγιση για σοβαρές ασθένειες όπως η ογκολογία, εξασφαλίζοντας βέλτιστα αποτελέσματα για τους ασθενείς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και το σύστημα υγείας.