Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τεστ που ρίχνει φως στους “σκοτεινούς” μηχανισμούς του έρωτα και της ερωτικής αγάπης

Είναι ένα από τα πιο μεγάλα μυστήρια στη ζωή ενός ανθρώπου. Ένα ερώτημα που η μουσική, η ποίηση, η μυθολογία και ο θρύλος έχουν προσπαθήσει στην ατέλειωτη πορεία των αιώνων να δώσουν απάντηση χωρίς καμιά επιτυχία.

Ωστόσο, μπορεί να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του τι είναι αγάπη, χάρη σε μια επιστημονική μελέτη που οδήγησε και στην πρώτη εμπειρική απόδειξη για τις αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο (και όχι στην καρδιά…) όταν είμαστε ερωτευμένοι.

Όπως γράφει η Telegraph, Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, μελετώντας τον εγκέφαλο ανθρώπων που ένιωθαν έρωτα και ρομαντική αγάπη, εντόπισαν το νευρωνικό «αποτύπωμα» του πιο βαθέως, αλλά και του πιο μυστηριώδους ανθρώπινου συναισθήματος. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα τεστ που θα δίνει αντικειμενική απάντηση αν κάποιος πράγματι είναι ερωτευμένος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιαοτσού Ζανγκ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Frontiers in Human Neuroscience”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που δήλωναν ερωτευμένοι, σε εκείνους που είχαν χωρίσει πρόσφατα και σε εκείνους που δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ.

love brain1

Στην ομάδα που δήλωσ “ερωτευμένη” παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα  στον αριστερό ραχιαίο πρόσθιο έλικα του προσαγωγίου

Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων (οι οποίοι κλήθηκαν να βλέπουν στο εργαστήριο φωτογραφίες των αγαπημένων τους την ώρα της εγκεφαλικής απεικόνισης), τα οποία τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους εγκεφάλους των υπολοίπων εθελοντών που δεν ήσαν ερωτευμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες «είδαν» με ποιο τρόπο το συναίσθημα του έρωτα επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλο.

Όπως διαπίστωσαν, όταν κανείς ερωτεύεται, συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, την ανταμοιβή, την υποκίνηση, την κοινωνική λειτουργικότητα κ.α. Αντιθέτως, όταν κανείς χωρίζει, ενεργοποιείται μία συγκεκριμένη περιοχή : ο κερκοφόρος πυρήνας.

«Η μελέτη μάς παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για τις αλλαγές που σχετίζονται με τον έρωτα στην υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς της ρομαντικής αγάπης», δήλωσε ο Σιαοτσού Ζανγκ.

Όπως ανέφεραν οι Κινέζοι επιστήμονες, στο μέλλον ανοίγεται η δυνατότητα για την εφαρμογή μιας μεθόδου εγκεφαλικής διάγνωσης του έρωτα. Τα πάντα είναι στο μυαλό λοιπόν…