Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σχέδια για την κατάργηση της υποχρεωτικής καταβολής του ενός ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία φαίνεται πως επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου, από τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε προαναγγείλει αφενός τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών, καθώς και την κατάργηση εν ευθέτω χρόνω, του ενός ευρώ ανά συνταγή. Όπως είχε πει, «θα πρέπει να δούμε σε πραγματικό χρόνο τον έλεγχο των συνταγών, καθώς ο όγκος εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος, δηλαδή 5,5 εκατ. συνταγές τον μήνα».

Το «χαράτσι» του ενός ευρώ με το οποίο επιβαρύνονταν οι ασφαλισμένοι για κάθε συνταγή γιατρού που εκτελούσαν είχε επιβληθεί στις αρχές του 2014, μαζί με τη θέσπιση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Το τελευταίο είχε καταργηθεί φέτος τον Απρίλιο, ωστόσο η απόφαση για τις συνταγές καθυστερεί, γιατί τα έσοδα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ από το ένα ευρώ που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που είχε επιτακτικά ανάγκη ο Οργανισμός για να ενισχύσει το ταμείο του. Από την καταβολή εξαιρούνταν μόνο οι πάσχοντες από ασθένειες όπως νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, χρόνια ηπατίτιδα Β και C και άλλες σοβαρές χρόνιες νόσους.

Η συγκεκριμένη διάταξη θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η κατάργηση, πάντως, του ενός ευρώ ανά συνταγή δεν θα έρθει χωρίς ισοδύναμα μέτρα. Σε αυτά που εξετάζονται είναι: η καθιέρωση εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και η αύξηση της εισφοράς από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που αναμένεται το 2016 να φέρει στα ταμεία του Οργανισμού περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.