Της Σοφίας Νέτα
«Η πρόληψη της αναπηρίας, μέσω της αποκατάστασης των ασθενών με σοβαρά ιατρικά προβλήματα ή των τραυματιών, είναι πια μια πολυτέλεια για την Ελλάδα. Ο ΕΟΠΥΥ δείχνει να αδιαφορεί για τα άτομα που χρειάζονται φυσικοθεραπεία και για τους φυσικοθεραπευτές».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο newmoney.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιώργος Μπάκας, με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας του ΠΣΦ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία οι φυσικοθεραπευτές του ζητούν να παρέμβει προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.
–Γιατί φτάσατε στο σημείο να αποστείλετε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό;
Είναι η τελευταία μας κίνηση καλής θέλησης, πριν αποφασίσουμε την επίσχεση υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες προς τον ΕΟΠΥΥ και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει μία λύση στα προβλήματα που μας δημιουργεί ο ΕΟΠΥΥ με τη μη εξόφληση των οφειλών του προς τους φυσικοθεραπευτές, δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε ένα άτυπο «κούρεμα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για οφειλές προς τους 2.200 φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας από το 2010(!). Με πρόσχημα την εκκαθάριση των απαιτήσεων και τη γραφειοκρατία στα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, Οίκο Ναύτου και ΤΥΔΚΥ, ο Οργανισμός αρνείται πεισματικά να εξοφλήσει τα οφειλόμενα, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σήμερα περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει, σας λέω το εξής: Κάθε μήνα οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές αυξάνονται κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά, λόγω της εφαρμογής του μνημονιακού νόμου (rebate και claw – back), τέσσερις μήνες του 2014 (Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο) και το 10% του 2014 (σύνολο 35 εκατομμύρια), για υπέρβαση 16 εκατομμυρίων ευρώ στον κωδικό της Φυσικοθεραπείας.
Από τις 27 Νοεμβρίου 2014, οι φυσικοθεραπευτές έχουν πληρωθεί μόνον έναν μήνα…
–Φοβάστε ότι πολλά εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα αναγκαστούν να κλείσουν;
Δεν είναι μόνο μία πιθανότητα, είναι η πραγματικότητα. Καθημερινά στον Σύλλογο δεχόμαστε φυσικοθεραπευτές που αδυνατούν να ανταποκριθούν και κλείνουν τα εργαστήρια τους. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο 2015 πάνω από 1500 εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα βάλουν λουκέτο!
–Η κατάσταση αυτή επηρεάζει και τους ασθενείς;
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι φυσικοθεραπευτές δεν μπορούν να επιβιώσουν έτσι, αλλά ούτε και οι ασφαλισμένοι είναι σε θέση να ανταποκριθούν.
Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, ορθοπεδικά προβλήματα, ή οι τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων να διακόπτουν τη φυσικοθεραπεία ή να περιορίζουν τις συνεδρίες με ότι αυτό σημαίνει για την αποκατάστασή τους.
Για τον ΕΟΠΥΥ η πρόληψη της αναπηρίας είναι μάλλον πολυτέλεια.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.