search icon

Τεχνολογία

ΑΔΑΕ: Οδηγίες για την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Ο εορτασμός για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (8 Φεβρουαρίου) έχει φέτος ως κεντρικό μήνυμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» (“Together for a better internet”) και συντονίζεται από το Πανευρωπαϊκού Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE – INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με στόχο την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει εκδώσει κανονισμούς που επιβάλλουν τη θέσπιση μέτρων ασφάλειας από τις εταιρίες των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και διενεργεί ελέγχους για την ορθή εφαρμογή τους.

Είναι γεγονός ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των επικοινωνιών δεν αφορά μόνο τους ειδικούς και την τεχνολογία. Απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών, τόσο των πολιτών όσο και των οργανισμών και επιχειρήσεων, διότι η ανθρώπινη συμπεριφορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κυβερνοασφάλεια. Για το λόγο αυτό, η ΑΔΑΕ ενημερώνει τους ψηφιακούς χρήστες σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν για μια ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο και για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών τους. Μια από τις ενημερωτικές δράσεις της Αρχής είναι και η συγκέντρωση πληροφοριών για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε κινδύνους από κυβερνοαπειλές, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή της πύλη http://www.adae.gr/enimerosi-christon-kai-syndromiton/. Επίσης, οι ψηφιακοί χρήστες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστοχώρο της Αρχής και να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους σε θέματα ασφάλειας και απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο http://www.adae.gr/quiz/, καθώς και να κατεβάσουν το σχετικό ενημερωτικό έντυπο της ΑΔΑΕ.

Ενδεικτικά, κάποια από τα μέτρα για την αποφυγή των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, τα οποία περιέχονται στο ενημερωτικό έντυπο της ΑΔΑΕ είναι:

Μέτρα για την προστασία του απορρήτου κατά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

-το σύστημά σας γίνεται ξαφνικά αισθητά πιο αργό στην εκκίνησή του ή/και στη λειτουργία του
-αργεί να ανοίξει τα αρχεία σας περισσότερο από το συνηθισμένο
-κάποια αρχεία εμφανίζονται κατεστραμμένα ή δεν φορτώνουν
-εμφανίζονται μηνύματα από το antivirus πρόγραμμά σας ή άλλα ασυνήθιστα μηνύματα

Μέτρα για την προστασία του απορρήτου στην ηλεκτρονική αλληλογραφία

Αν ο λογαριασμός ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας παραβιάστηκε πρόσφατα ή αν τρίτοι απέκτησαν πρόσβαση σε αυτόν, θα πρέπει να αλλάξετε άμεσα τον κωδικό πρόσβασής σας.

 

Exit mobile version