Στην εποχή του 5G περνά η Ελλάδα. Η επιτυχής δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανοίγει το δρόμο για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, δίνοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή.

Όπως, όμως, εκτιμάται από την ΕΕΤΤ, το σωρευτικό όφελος εκτιμάται πως θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να επηρεάσει ριζικά ευρύ πλήθος διαστάσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το σχεδιασμό της δημοπρασίας που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων. Όπως γίνεται γνωστό, η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες, σημειώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ ο αρμόδιος Υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε μήνυμα του στο twitter ανέφερε: «Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η χώρα περνά στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς. Εξασφαλίσαμε υψηλό τίμημα και ταυτόχρονα την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων. Συγχαρητήρια στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για την εξαιρετική δουλειά».

Τα επόμενα βήματα

Με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να έχουν ήδη προετοιμαστεί, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν.

Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα τιμήματα

* Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η COSMOTE για το νέο φάσμα που απέκτησε ανέρχεται σε 123 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα την τρέχουσα τετραετία, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς, σταθερής και κινητής. Η COSMOTE είναι ο μόνος πάροχος που απέκτησε πάνω από 100MHz εθνικής εμβέλειας στη ζώνη των 3,4-3,8GHz. Όλα τα παραπάνω εκχωρούνται στην COSMOTE για δεκαπέντε έτη, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα πέντε.

Μιλώντας σχετικά στο στο 22ο Capital Link Invest in Greece Forum και ειδικότερα στη συζήτηση σε panel για το πώς μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε «Silicon Valley» της ΝΑ Ευρώπης, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως τα σταθερά και κινητά δίκτυα του ΟΤΕ αποτελούν πλεονέκτημα για τη χώρα και αποτέλεσμα στοχευμένης αναπτυξιακής στρατηγικής. «Η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G», ανέφερε. Ο ΟΤΕ πρόκειται να εκκινήσει σύντομα την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, στοχεύοντας σε πληθυσμιακή κάλυψη 50% έως το τέλος του 2021.

* Η Vodafone Ελλάδας απέκτησε 600 MHz 5G φάσματος στη δημοπρασία της ΕΕΤΤ έναντι 130,2 εκατ. ευρώ και όπως ανακοίνωσε, η πληρωμή θα γίνει εντός 10 ημερών από το τέλος της δημοπρασίας. Με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την απόκτηση φάσματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: «Η Vodafone Ελλάδας είναι για να αναπτύξει το 5G μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απόκτηση του απαιτούμενου φάσματος. Έχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες. Αυτό που για όλους μας είναι συναρπαστικό είναι ότι το Vodafone Giga Network 5G, η νέα αυτή γενιά τεχνολογίας, θα βοηθήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα επιταχύνει την οικονομία και θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή κοινωνία, ισότιμη για όλους. Έχοντας εξασφαλίσει από τον όμιλό μας τα απαραίτητα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών νέας γενιάς για τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι με τα δίκτυα και τις τεχνολογίες μας θα συμβάλουμε στην επιτάχυνση της πορείας της Ελλάδας προς το αύριο. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ, πάνω στην οποία έρχεται και προστίθεται η άμεση καταβολή επιπλέον 130 εκατ. Ευρώ για το φάσμα. Το ταξίδι του 5G θα είναι μακρύ – και τη διάρκειά του θα καθορίσει η διείσδυση των συσκευών και η επιτάχυνση της χρήσης των προηγμένων επιχειρηματικών εφαρμογών. Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία του 5G. Είμαστε υπερήφανοι που αναλαμβάνουμε αυτό το σπουδαίο έργο για να βοηθήσουμε να αλλάξει η Ελλάδα».

* Η WIND δέσμευσε τα τμήματα του φάσματος που είχε εξαρχής σχεδιάσει, καταβάλλοντας το ποσό των 119 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία από τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, με την κάλυψη να αγγίζει το 60% του πληθυσμού κατά την διάρκεια της πρώτης τριετίας. Ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς αναφέρει: «Η ανάπτυξη του 5G είναι μια τεράστια πρόκληση και αποτελεί για εμάς στη WIND μία από τις κύριες προτεραιότητες του στρατηγικού μας σχεδίου. Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους €500 εκατ. προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, ένα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Έλληνες μηχανικούς που ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας».

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Τα διλήμματα των Χριστουγέννων και τα νέα μέτρα στο τραπέζι

Αθανασίου (Lamda): «Το joint venture με την ΤΕΜΕΣ είναι μόνο η αρχή στο Ελληνικό»

Μείωση ενοικίων: Τα κρυφά οφέλη για τους ιδιοκτήτες από το «κούρεμα» στους ενοικιαστές