search icon

Τράπεζες

DBRS: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες σε ένα «χτύπημα» τύπου SVB

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα προβλήματα της SVB που οδήγησαν στη χρεοκοπία της δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ

Σε μία ιδιότυπη μορφή stress tests υπέβαλε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS, ο οποίος εκτιμά ότι είναι ανθεκτικές σε ένα «χτύπημα» τύπου Silicon Valley Bank (SVB), εκτιμώντας παράλληλα, ότι οι προκλήσεις από τις μη καταγεγραμμένες ζημίες παραμένουν.

Η DBRS υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα προβλήματα της SVB που οδήγησαν στη χρεοκοπία της δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τράπεζες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, παρουσιάζουν χαμηλότερη έκθεση σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, πιο σταθερές βάσεις καταθέσεων λιανικής και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερες πολιτικές διαχείρισης του επιτοκιακού κινδύνου ακόμη και για τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Υποστηρίζει δε, παρακολουθεί στενά τη ρευστότητα των τραπεζών της ΕΕ καθώς και την έκθεσή τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Για να γίνει αυτό, έκανε ένα θεωρητικό «stress test» με βάση το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναγκάστηκαν να πουλήσουν το σύνολο του χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος που διαθέτουν σε αναπόσβεστο κόστος. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρητική άσκηση, ο αντίκτυπος στα κεφάλαια φαίνεται διαχειρίσιμος για τις τράπεζες της ΕΕ.

Σε αυτό το τεστ υπολόγισε ζημιές προ φόρων 10%, το οποίο θεωρεί ότι είναι ένα αρκετά αυστηρό σενάριο, καθώς οι τράπεζες που παρακολουθεί και έχουν πρόσφατα αποκαλύψει μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στο χαρτοφυλάκιό τους αναφέρουν ζημίες της τάξης του 5% έως 10 %. Στη συνέχεια, υπολόγισε τον αντίκτυπο στα κεφάλαια (CET1) για όλες τις τράπεζες του δείγματος και συγκέντρωσε τα αποτελέσματα κάνοντας έναν απλό μέσο όρο ανά χώρα.

Με βάση αυτή την άσκηση η SVB βρέθηκε με δείκτη CET μόλις 3%, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταγράφουν διψήφιους δείκτες: 11% Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, 12% η Ιταλία και έως 18% στην περίπτωση της Σουηδίας.

Ο οίκος αναγνωρίζει τους περιορισμούς στην άσκηση καθώς i) χρησιμοποιεί στοιχεία για ανοίγματα τέλους Ιουνίου 2022 ενώ τα ομόλογα έχουν υποστεί υποτίμηση στην αγορά ii) η ζημία προ φόρων είναι στην πραγματικότητα διαφορετική μεταξύ των τραπεζών καθώς η διάρκεια και οι πολιτικές αντιστάθμισης των χαρτοφυλακίων είναι διαφορετικά.

Ωστόσο πιστεύει ότι είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων εντός των τραπεζών της ΕΕ. Για αυτήν την άσκηση, υπολόγισε ζημία μετά από φόρους 8,5% σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της SVB, η οποία είναι συνεπής με τη ζημία που γνωστοποίησε μετά την πώληση χαρτοφυλακίου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Σφοδρή σύγκρουση ΟΣΕ – ΡΑΣ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του προσωπικού

Bitcoin: Κερδισμένο από την τραπεζική κρίση – Κατέγραψε άνοδο 21% σε μία εβδομάδα (πίνακες)

Goldman Sachs: Τι προβλέπει τώρα για την πορεία των αγορών – Πώς επιδρά η τραπεζική κρίση

Exit mobile version