Κερδισμένο βγαίνει το bitcoin από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των αγορών για μείωση των επιτοκίων της Fed. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, δεδομένης και της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης, έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 21% από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το ψηφιακό asset είχε καταγράψει παρόμοια εβδομαδιαία αύξηση μόλις 10 φορές την τελευταία πενταετία. Τα μικρότερα αλλά σημαντικά κρυπτονομίσματα ether και dogecoin έχουν καταγράψει κι αυτά παράλληλη αύξηση.

Η κατάρρευση τριών τοπικών τραπεζών στις ΗΠΑ και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ελβετική Credit Suisse έχουν αυξήσει τις εκτιμήσεις των επενδυτών πως ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ο οποίος είχε πλήξει τον κλάδο των cryptos, πρόκειται σύντομα να φτάσει στο τέλος του. Η κρίση έχει αυξήσει, επίσης, και τις εκτιμήσεις πως το bitcoin αποτελεί μία καλή εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα.

«Οι κλυδωνισμοί στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα οι οποίοι ενδέχεται να χαλαρώσουν τη στρατηγική σύσφιξης της Fed υποστηρίζουν τον διττό ρόλο του bitcoin ως hedge ενάντια στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και ως ένα σταθερό επενδυτικό asset», τόνισε ο αναλυτής της Messari, Κουνάλ Γκοέλ. 

Η αξία του bitcoin κατέγραψε άνοδο της τάξης του 6,1% το πρωί της Παρασκευής, στα $26,150. Το ether κατέγραψε παρόμοια αύξηση της τάξης του 4%. Παράλληλη τόνωση παρατηρήθηκε και στις μετοχές, αφού οι κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών έχουν περιορίσει, πια, τους φόβους για γενικευμένη κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Οι αναλυτές υπολογίζουν πως τα επιτόκια της Fed θα αγγίξουν το ανώτατο όριό τους τον Μάιο, κίνηση η οποία θα ακολουθηθεί από μείωση 70 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους με σκοπό τη στήριξη της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας.

«Οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων θα αυξήσει τις επενδύσεις σε assets με αυξημένο βαθμό κινδύνου, ενισχύοντας τη δραστηριότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, είτε οι επενδυτές πιστεύουν το αφήγημα του bitcoin ως μακροπρόθεσμο επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο, είτε όχι», τόνισε η αναλυτής Νοέλ Άτσεσον. 

Ο τομέα των crypto καλείται να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση της FTX. Η πρόσφατη αστάθεια του stablecoin USDC προκάλεσε και αυτή αμφιβολίες, οι οποίες, όμως γρήγορα εξανεμίστηκαν όταν η αναλογία του ψηφιακού νομίσματος άγγιξε εκ νέου το 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), πάντως, συνεχίζει και προωθεί το αφήγημα πως τα περισσότερα ψηφιακά assets αποτελούν securities, κάτι το οποίο ενδέχεται να αυξήσει την εποπτεία του κλάδου και να περιορίσει την ευκολία των συναλλαγών σε crypto. Τα περισσότερα στελέχη της SEC, όμως, συμφωνούν πως το bitcoin δεν αποτελεί χρεόγραφο. 

Η διχογνωμία αυτή σε ό,τι αφορά τη διαφορά πολλών ψηφιακών assets και του bitcoin ενισχύει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου τη στιγμή που πολλοί επενδυτές σε stablecoins αλλάζουν τις επενδυτικές τους τοποθετήσεις, σύμφωνα με τον αναλυτή της Matrixport, Μάρκους Τίλεν. 

To bitcoin, πια, αποτελεί το 43% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων, υψηλό από τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko. 

Το κρυπτονόμισμα έχει καταγράψει συνολική άνοδο της τάξης του 57% φέτος, ενώ βρίσκεται μία ανάσα υπό των υψηλών του περασμένου Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021 των $69.000. 

Διαβάστε ακόμα

Κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα νέα ποσά μετά την αύξηση – Δείτε την απόφαση – Αναλυτικοί πίνακες

Goldman Sachs: Τι προβλέπει τώρα για την πορεία των αγορών – Πώς επιδρά η τραπεζική κρίση

Credit Suisse: Βρήκε χρήματα αλλά τώρα πρέπει να επαναφέρει τους πελάτες