search icon

Τράπεζες

Μηδενικό ρίσκο θα δεχθεί ο SSM για τα ομόλογα των τραπεζών

Πρόκειται για τα ομόλογα που θα εκδίδονται στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» - Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις

Με μηδενικό ρίσκο θα διακρατούν οι τράπεζες στα βιβλία τους τα ομόλογα που θα εκδίδονται στα πλαίσια των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την απόφαση έλαβε ο SSM και πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για καθαρή επιτυχία των κυβερνητικών προσπαθειών καθώς αποφεύγεται ένα πλήγμα που θα δεχόταν η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε περίπτωση που χρειαζόταν πρόσθετες εγγυήσεις για τα 12 δισ. που πρόκειται να εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ηρακλής και ταυτόχρονα διευκολύνονται και στηρίζονται οι σχεδιασμοί των τραπεζών.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν είχε εξασφαλιστεί το μηδενικό ρίσκο, το σύστημα θα δεχόταν μια πρόσθεση επιβάρυνση της τάξης του 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Οι χειρισμοί έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ και το κλειδί της επιτυχίας ήταν ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός πέτυχε θετική γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν, εξέλιξη που λύνει τα χέρια στον SSM για να αποδεχθεί την επιβάρυνση μηδενικού ρίσκου για τα ομόλογα.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στα πλαίσια της αντιμετώπισης της απειλής του κορωνοϊού δημιουργούν συνθήκες εξυγίανση και ανασυγκρότησης του τραπεζικού κλάδου παρά τη διεθνή αρνητική συγκυρία.

Οι πρώτες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή αναμένεται να ολοκληρωθούν Αύγουστο – Σεπτέμβριο.

Exit mobile version