Το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου δημιουργούν απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης και σημαντικές διαταραχές στις χρηματοιστωτικές αγορές, σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS σε ανάλυσή του με τίτλο «Coronavirus Causes Negative Outlook for European Banks in 2020».

Όπως σημειώνει, η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και ενώ οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν αβέβαιες, «ξεκάθαρα θα είναι αρνητικές».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι εν εξελίξει πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτές μπορεί να καθυστερήσουν και ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες σε Ιταλία και Ελλάδα θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο, όπως και οι τράπεζες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία όπου σημειώθηκαν συναλλαγές το 2019.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, όπου έχει ανακοινωθεί σημαντικός όγκος τιτλοποιήσεων, μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι για κάποια τμήματα των τιτλοποιήσεων αυτών υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες με καθορισμένες ημερομηνίες σε ισχύ με τους επενδυτές και λόγω αυτού, ο κίνδυνος εκτέλεσής σε αυτές θα είναι χαμηλότερος.

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο οίκος αναμένει ότι η κερδοφορία τους θα μειωθεί σε σχέση με το 2019 , ενώ είναι πιθανό να ενταθεί η πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων και ο όγκος νέων δανείων θα είναι χαμηλότερος από αυτό που αναμενόταν αρχικά. Επιπλέον, αναμένεται να επηρεαστούν και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.

Η έκταση της επίπτωσης στις καθυστερήσεις πληρωμών είναι αβέβαιη ωστόσο τα κόστη απομείωσης είναι πιθανό να αυξηθούν, αντανακλώντας τις χαμηλότερες οικονομικές προβλέψεις στα μοντέλα απομείωσης  και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Στο μεταξύ, τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα παρέχουν κάποια ανακούφιση , θα δημιουργήσουν ωστόσο και προκλήσεις, όπως για παράδειγμα, τα χαμηλότερα επιτόκια, που απαιτούν ανοχή προς ορισμένους οφειλέτες.

Από άποψη ισολογισμού, οι τράπεζες είναι καλύτερα τοποθετημένες σε σχέση με τις αρχές της κρίσης του 2008, με ισχυρότερα κεφάλαια, ρευστότητα και χρηματοοικονομικά προφίλ.
Ωστόσο, αν οι αγορές συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για μεγάλο διάστημα, ο οίκος αναμένει ότι κάποιες τράπεζες θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για να καλύψουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για το 2020 και για να αναβάλουν κάποιες εκδόσεις χρεών.
Παράλληλα, ορατός είναι ο λειτουργικός κίνδυνος, αλλά η τεχνολογία και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να υποστηρίζουν τη συνέχεια της λειτουργία των τραπεζών.
Με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, η κατάσταση εξελίσσεται ταχέως. Όπως αναφέρει η DBRS, «ο πλήρης αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιος, ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι σαφώς αρνητικός. Θα υπάρξει πίεση στα έσοδα και στην ποιότητα του ενεργητικού. Την ίδια ώρα, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα μπορούσαμε να δούμε την ανακοίνωση περισσότερων μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο».