search icon

Τράπεζες

Ώρα αποτελεσμάτων για την Πειραιώς – ΑΜΚ και capital plan στο μικροσκόπιο των αναλυτών

Τη «σκυτάλη» από την Eurobank για τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020 λαμβάνει αύριο, Τρίτη η Τράπεζα Πειραιώς, με το ενδιαφέρον των αναλυτών να επικεντρώνεται αφενός, στην πρόοδο του capital plan και αφετέρου, στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Τη «σκυτάλη» από την Eurobank για τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020 λαμβάνει αύριο, Τρίτη η Τράπεζα Πειραιώς, με το ενδιαφέρον των αναλυτών να επικεντρώνεται αφενός, στην πρόοδο του capital plan και αφετέρου, στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο και ενόσω είχε γίνει γνωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην επιτρέψει την αποπληρωμή των CoCos, γεγονός που θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προβλέπονταν τα εξής:

• Απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2021 (όφελος 300 εκατ. ευρώ).

• Διενέργεια τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων (Synthetic Securitization), ύψους δύο δισ. ευρώ, η οποία θα γινόταν σε δύο φάσεις (για την πρώτη είχε ήδη ανοίξει το Virtual Data Room) και προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2020 (όφελος 300 εκατ. ευρώ).

• Ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της τράπεζας, ύψους 400 εκατ. ευρώ (όφελος 100 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι αναλυτές θα θέλουν να μάθουν την εξέλιξη των επίμαχων ενεργειών, οι οποίες, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση από τα CoCos (σ.σ. 165 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποαναγνώριση «κόκκινων» δανείων, ύψους πέντε δισ. ευρώ, έως τα τέλη του 2021. Πληροφορίες θέλουν την διοίκηση της Πειραιώς να «τρέχει» γρήγορα αμφότερες τις διαδικασίες, με το χρονοδιάγραμμα να τηρείται παρά τις δύσκολες συνθήκες του κορωνοιού.

Όσον αφορά στην επικείμενη ΑΜΚ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας θα παρουσιάσουν αναλυτικά το σχέδιό τους για την επάνοδο στην κανονικότητα, μετά και το «πράσινο φως» από την Βουλή για τη συμμετοχή του ΤΧΣ σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα συνεδριάσει την Δευτέρα, 22 Μαρτίου, με κύριο θέμα την έγκριση για την ΑΜΚ.

«Κόκκινα» δάνεια

Με τις μηχανές στο… φουλ κινείται η Τράπεζα Πειραιώς και στο ζήτημα του περιορισμού των «κόκκινων» δανείων.

Πέρα από τις δύο τιτλοποιήσεις – Phoenix και Vega, συνολικού ύψους επτά δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια – τις οποίες ήδη «τρέχει», ετοιμάζει ακόμη δύο, ύψους επτά δισ. ευρώ η καθεμία, αξιοποιώντας τον «Ηρακλή ΙΙ» του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν σε 22,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, από 24,5 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις να παραμένει αμετάβλητός στο 45%, ενώ ως προς τα νέα μη εξυπηρετούμενα που «γέννησε» η πανδημία οι παλαιότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου ένα δισ. ευρώ, ήτοι το 25% των moratorium που διαμορφώθηκαν σε περίπου 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά), στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Έναρξη επιχείρησης με ένα email ή βιντεοκλήση

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Το ελληνικό portfolio του κροίσου στα ακίνητα και τα επόμενα deals

Έτσι επέλεξε τον διάδοχό του στην Amazon ο Τζεφ Μπέζος

 

Exit mobile version