search icon

Τράπεζες

«Πυκνό» σε εξελίξεις το 2023 για τους servicers – Ο Άρειος Πάγος και τα σχήματα DPO για τα στεγαστικά δάνεια

Έχοντας εξελιχθεί στον νέο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος οι 20 εταιρείες βρίσκονται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών που θα τις επιτρέψουν να διαχειριστούν πιο ομαλά δάνεια άνω των 120 δισ. ευρώ

«Πυκνό» σε εξελίξεις αναμένεται να είναι το 2023 για τους servicers, με τις 20 εταιρείες που έχουν εξελιχθεί στο νέο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να βρίσκονται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών που θα τις επιτρέψουν να διαχειριστούν πιο ομαλά δάνεια άνω των 120 δισ. ευρώ.

Πρώτο στη λίστα με τις προκλήσεις για εφέτος είναι αδιαμφισβήτητα το ζήτημα της απόφασης του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τη νομιμοποίηση ή μη των servicers να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Όπως έγραψε το newmoney, η σχετική ακρόαση έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως το ζήτημα θα τελεσιδικήσει άμεσα.

«Εκτίμησή μας είναι πως η Ολομέλεια θα αποφανθεί σχετικά γρήγορα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε περίπτωση αρνητικής έκβασης για τον κλάδο το μεν, Δημόσιο ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με μηνύσεις από πλευράς των funds που αγόρασαν τα επίμαχα δάνεια και βλέπουν εκ των υστέρων να αλλάζουν οι όροι της συναλλαγής και οι δε, δανειολήπτες θα πρέπει πλέον να συνομιλούν με ξένες εταιρείες αντί των servicers, δυσκολεύοντας την όποια προσπάθεια συνεννόησης.

Υπενθυμίζεται πως μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει «τσουνάμι» ανακοπών από πλευράς των δανειοληπτών, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί άλλες 12 αποφάσεις, οι οποίες κρίνουν πως οι εταιρείες διαχείρισης έχουν το δικαίωμα να διεξαγάγουν πλειστηριασμούς. Η επίμαχη αμφισημία δε, όπως παρατηρούν οι παραπάνω πηγές, θέτει σε κίνδυνο, τόσο την κουλτούρα πληρωμών, όσο και τα business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο χρέος – ενόσω, μάλιστα, εκκρεμεί και η σχετική απόφαση της Eurostat.
Ειδικά για τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν καταρτιστεί πριν την πανδημία και άρα, εμφανίζουν μεγαλύτερες… αρρυθμίες, οι servicers τελούν σε κατάσταση αναμονής για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το αίτημά τους για εξάμηνη παράταση – πέραν της διετίας – προκειμένου να παρουσιάσουν τις επιδόσεις τους.

Η doValue, για παράδειγμα, που ανέλαβε να «τρέξει» το πρώτο τέτοιο χαρτοφυλάκιο στην αγορά (σ.σ. το Cairo της Eurobank, ύψους επτά δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εγγυάται τα 2,4 δισ. ευρώ), έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου τα αποτελέσματα να εξεταστούν τον προσεχή Ιούνιο αντί για τις αρχές του τρέχοντος χρόνου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Cepal.

Εν αναμονή της απόφασης από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, οι servicers συνεχίζουν τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά. Ενδεικτικά, το α’ τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση των projects Suez και Heliopolis – τμήματα της τιτλοποίησης Cairo – από τη doValue (σ.σ. το πρώτο περιλαμβάνει δάνεια του Νόμου Κατσέλη, συνολικής απαίτησης 280 εκατ. ευρώ, από 1.900 δανειολήπτες και το δεύτερο δάνεια – μικρών επιχειρήσεων, αλλά και στεγαστικά – 7.000 δανειοληπτών, συνολικής απαίτησης 800 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, την πώληση ακόμη δύο χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις σε συνολικά 140 εταιρείες από τους κλάδους οινοποιίας και τροφίμων δρομολογεί η Intrum. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο αφορά σε δάνεια 40 οινοποιητικών μονάδων, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ και το δεύτερο σε δάνεια περίπου 100 εταιρειών, αξίας σχεδόν ενός δισ. ευρώ που δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον σε τέσσερις τομείς: κατεψυγμένα τρόφιμα, ζύμες, φρούτα και πρώτες ύλες. Υπενθυμίζεται πως την επίμαχη αγορά… ζέσταναν πρώτες doValue και CarVal, προχωρώντας σε συμφωνία η μεν, πρώτη με το επενδυτικό κεφάλαιο Whaterwheel για την πώληση δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που είχαν αποκτηθεί από την Eurobank, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Mexico και η δε, δεύτερη με την Intrum (συναλλαγή Libra) για δάνεια, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν πωληθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εξής συναλλαγές:

Τα στεγαστικά δάνεια

Εξελίξεις αναμένονται και στο κομμάτι της διαχείρισης των στεγαστικών δανείων, με τους servicers να συζητούν ήδη με επενδυτές για το ενδεχόμενο λειτουργίας στην ελληνική αγορά σχημάτων DPO (Discount Payoff). «Έστω ένα δάνειο 100.000 ευρώ με ενέχυρο ακίνητο, ύψους 150.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα μπορούσε να αγοράσει το επίμαχο δάνειο έναντι 70.000 ευρώ, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από ένα τέτοιο σχήμα.

Έτσι, ο μεν, servicer θα έχει λάβει το ποσό του δανείου, ο δανειολήπτης θα λάμβανε ‘κούρεμα’ και μία δεύτερη ευκαιρία για το ακίνητό του, ενώ το σχήμα DPO θα αποκτούσε μία πηγή εσόδων, αναθέτοντας τη διαχείριση στον servicer», τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, αποκαλύπτοντας πως η πρώτη σχετική πρωτοβουλία αναμένεται από τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, CEO της Hellenic Finance.

Ο ίδιος, άλλωστε, σε παλαιότερη τοποθέτησή του, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποκατάστασης του χρέους που κληρονόμησαν αυτές οι γενιές τη μεγάλη κρίση του 2010 στα σημερινά επίπεδα της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας τους.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, προσωρινά και μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπορέσει να αναλάβει αυτούς τους δανειολήπτες θα πρέπει να αναζητήσουμε και ιδιωτικές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως νοικοκυριό ή επιχείρηση που έχει cash flows, collateral και business model δεν είναι δυνατόν να μην βρει νέα χρηματοδότηση. Για την αναχρηματοδότηση, βέβαια, είναι απαραίτητα η κατοχή σχετικής άδειας, την οποία ο κ. Θωμόπουλος έχει εξασφαλίσει από την άλλοτε διαχειρίστρια εταιρεία της «Μαρινόπουλος».

Διαβάστε ακόμη 

Sani Ikos: H πρόβλεψη Ανδρεάδη για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 και οι νέες 5αστερες επενδύσεις (pic)

Bitcoin: Ποιος (πρώην) billionaire προέβλεψε ότι θα έφτανε τα 250.000 δολάρια – Τι λέει τώρα

«Βόμβα» το νέο κύμα πανδημίας στην Κίνα – Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ

Exit mobile version