search icon

Τράπεζες

Ψάλτης: Η ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση θα υπερδιπλασιαστεί

Τι δήλωσε ο CEO της τράπεζας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων για τα επιτεύγματα των τελευταίων 3,5 χρόνων και τους επόμενους στόχους

Την πεποίθηση πως, παρά τις προκλήσεις, η δυναμική επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων της Alpha Bank θα διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, καταγράφοντας αύξηση 9%, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

«Το α’ τρίμηνο του 2022 η τράπεζα, πιστή στη στρατηγική της, αύξησε σημαντικά τον ρυθμό χορήγησης δανείων, κρατώντας για δεύτερο συνεχές τρίμηνο την κορυφαία θέση ως προς την καθαρή πιστωτική επέκταση των εγχώριων εξυπηρετούμενων δανείων. Προχωρήσαμε σε νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, με κινητήριο δύναμη την καθαρή επέκταση των πιστώσεων προς επιχειρήσεις κατά ένα δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Παρά την πρόκληση της πανδημίας που επιμένει, του πληθωρισμού στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και, βεβαίως, του πολέμου στην Ουκρανία η δυναμική επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η τράπεζα έχει ήδη διασφαλίσει ένα ισχυρό πρόγραμμα πιστώσεων προς επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση να υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου να αυξηθεί κατά 9%».

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, το 2021 η τράπεζα ολοκλήρωσε τέσσερις συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 16 δισ. ευρώ, ενώ δρομολόγησε πέντε επιπλέον συναλλαγές για το 2022, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. «Αυτές οι συναλλαγές υπήρξαν καταλυτικές, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο για μονοψήφιο δείκτη ΜΕΑ ήδη στο β’ τρίμηνο του 2022, ταχύτερα κατά έξι μήνες», εξήγησε. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν λίγες ώρες η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης στην Hoist Finance AB του project Light, χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου, ύψους 400 εκατ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα 34 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να συμβάλλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, μειώνοντας τον δείκτη ΜΕΑ κατά 0.5 ποσοστιαία μονάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2022.

Επιπλέον, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση δύο σειρών ομολογιακών εκδόσεων που συγκέντρωσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. «Το 2019, όταν είχα την τιμή να αναλάβω τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, δεν αμφέβαλλα ούτε στιγμή για το απαιτητικό έργο που είχαμε μπροστά μας. Η επιτυχημένη αντιστροφή των συνεπειών της πολυετούς οικονομικής κρίσης και η επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Μέσα σε 3,5 χρόνια περιορίσαμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 25,7 δισ. ευρώ σε μόλις 3,2 δισ. ευρώ ή από 49% στις αρχές του 2019 σε μονοψήφιο ποσοστό τον Ιούνιο του 2022. Η καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα από τις αρχές του 2019 έως τον περασμένο Μάρτιο προσεγγίζει τα πέντε δισ. ευρώ ή ποσοστό αύξησης 37%. Ενώ το 2018 η απόδοση ιδίων κεφαλαίων υπήρξε μηδενική το 2022 στοχεύουμε πλέον σε 6% ως ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη των οικονομικών στόχων, με την υλοποίηση σύνθετων οικονομικών συναλλαγών, αλλά και την ταυτόχρονη ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, είναι τα επιτεύγματα της νέας Alpha Bank. «Είναι το δείγμα γραφής της αποτελεσματικής συνεργασίας των στελεχών μας που υλοποίησαν τους φιλόδοξους στόχους σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και αλλεπάλληλων κρίσεων», τόνισε, για να καταλήξει: «Πάντοτε υποστήριζα ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Alpha Bank είναι η ικανότητα να λειτουργούμε μαζί και να αποδίδουμε τα μέγιστα, ακόμη και αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Αυτή μας η ικανότητα δοκιμάστηκε έντονα την τελευταία διετία και πιστεύω πως δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ανταποκριθεί καλύτερα. Με εφαλτήριο όσα πετύχαμε την τελευταία διετία συνεχίζουμε».

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: «Πρωταθλήτρια» ακρίβειας και στα ακίνητα η Ελλάδα

Mega deal: Συγχώνευση Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica

Lamda Development: Μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες υπογραφές των συμβολαίων για τα σπίτια στο Ελληνικό (pics)

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version