Στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η οποία συνοδεύεται από μείωση του χρέους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στον οδικό χάρτη» της επόμενης 4ετίας, εφόσον επανεκλεγεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Πίτερ Σπίγκελ και αφού προχώρησε σε έναν απολογισμό των όσων έχει καταφέρει η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την προσέκυση νέων επενδύσεων και τις ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό, επανέλαβε τις δεσμεύσεις, εφόσον εκλεγεί ξανά η κυβέρνση της ΝΔ, την αύξηση μισθών την επόμενη τετραετία. Αυτή η ανάπτυξη μας επέτρεψε να στηρίξουμε τους πολίτες, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε, «μας απασχολεί που το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από το σημείο που βρίσκονταν στην αρχή της πολυετούς κρίσης. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι να κινηθεί ταχύτερα η οικονομία, όχι όμως με κατανάλωση αλλά με επενδύσεις». Χαρακτήρισε εφικτή την εξαγγελία για αύξηση 25% των μισθών την επόμενη πενταετία και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια μείωσε τους φόρους.

Οι εκλογές αφορούν επιλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας εμείς πετύχαμε σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Δεν επωφελούνται όλοι λόγω του πληθωρισμού, αλλά αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση; αναρωτήθηκε. Το πρόγραμμα που παρουσίασε κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οδηγεί σε πτώχευση.

Ο πληθωρισμός «πονά» τους πολιτέςε αλλά γνωρίζουν ότι τους στήριξε η κυβέρνηση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι δεν μείωσε τον ΦΠΑ, καθώς «αυτό δεν λειτουργεί, αλλά υπήρξαν μέτρα στήριξης. Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά και εισπράττω το αίτημα να συνεχίσουμε, να τρέξουμε περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, από το μέτωπο του πληθωρισμού, οπως επανέλαβε ο πρωθυπυργός, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Υπάρχει ένα ξεκαθαρο πλάνο για την ελληνική οικονομια όπως και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόνισε. Οι πολίτες χρειάζονται μια σταθερή κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, με αφορμή τις κρίσεις που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως την πανδημία του κορωνοϊού, την ενεργειακή κρίση συμπλήρωσε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, δίνοντας το παράδειγμα της Microsoft, όπως και στα βήματα που έκανε η χώρα μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη δημιουργία του gov.gr, και των πλατφορμών που λύνουν τα χέρια των πολιτών καθημερινά. Για την ψηφιοποίηση του κράτους είπε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο το δημόσιο το 2027.

Ο Πίτερ Σπίγκελ ρώτησε ειδικά για τις επενδύσεις από την Κίνα, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημάνει αναφερόμενος στον ΟΛΠ, ότι «σεβόμαστε τα συμβόλαια» που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις. «Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να πάρουν το λιμάνι και να φύγουν», είπε, αλλά συμπλήρωσε πως «σε ό,τι αφορά την τεχνολογία είμαστε προσεκτικοί». «Υπάρχουν τομείς στους οποίους είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική», ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στο Δημόσιο υπάρχουν ακόμα «θύλακες αντίστασης» στις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε πως στόχος είναι να υπάρξει αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό.

Σε ότι αφορά στη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι πρέπει στους χρόνους απονομής να έρθουμε κοντά στους μέσους όρους της Ευρώπης, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική, ξεκαθάρισε.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμοστεί, οδηγεί σε πτώχευση»

Το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαίου είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή αν θα επιστρέψει πίσω στο καταστροφικό 2015 επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη οδήγησαν την χώρα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και χρέωσαν με πολλά δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το 2015 και την πολύ κακή δουλειά που έκανε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό ο αμερικανός δημοσιογράφος παρατήρησε ότι η άποψη που έχουν πλέον στην Ευρώπη για τον κ. Τσίπρα είναι ότι μετά την κωλοτούμπα του 2015 οδήγησε την χώρα έξω από τα μνημόνια και την επανέφερε στις αγορές… «Αυτά τα λένε όσοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα» του απάντησε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από τους προσκεκλημένους που παρακολουθούσαν τη συζήτηση.

Σε ότι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων σημείωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που απαγόρευσε τα παράνομα λογισμικά, ενώ κάναμε αλλαγές στη ΕΥΠ. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε το παράνομο λογισμικό, που αποτελεί ωστόσο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να αναλαμβάνεις ευθύνη αλλά και να κάνεις κάτι ώστε να μην ξανασυμβούν» υπογράμμισε.

Μήνυμα στην Τουρκία: Καμία συζήτησε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και συνόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλεψε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στην τουρκία: «οτι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να γίνει για ζητήματα κυριαρχίας και το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει μια απόφαση μετά τις εκλογές: αν έχει πραγματική πρόθεση να έχει σχέσεις με τη Δύση ή θα στραφεί σε μια δική της πολιτική, που θα είναι πιο κοντά σε Κίνα ή Ρωσία. Αυτό εν τέλει θα καθορίσει τις σχέσεις μας, αλλά και το Κυπριακό» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει συζήτηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και συνόρων. Εχουμε μόνο ένα θέμα. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνούμε και ότι δεν μπορούμε να το λύσουμε με υπερπτήσεις αλλά με θετική ατζέντα».

Διαβάστε ακόμη:

O Μητσοτάκης παρουσίασε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ: Επικεφαλής η Ειρήνη Αγαπηδάκη (vid) (upd)

«Φορο-παγίδα» για όσους «ξεχνούν» να ενημερώσουν την εφορία για λήξεις ενοικίων

«Ξεθωριάζουν» οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη… αλλά ο πληθωρισμός επιμένει (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ