Ένα αυτοδιοικητικό «πράσινο» κίνημα, στην αφετηρία της νέας πενταετούς θητείας των Περιφερειαρχών και Δημάρχων, επιχειρεί να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τη θετική «στιγμή» με την εκλογή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη και άλλων κεντροαριστερών στελεχών σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στην αποψινή ημερίδα για την αυτοδιοίκηση -όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυσή της- όλοι οι συμμετέχοντες, όπως ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γιάννης Μώραλης και ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας υπογράμμισαν την ανάγκη συγκρότησης και κατάθεσης ευρείας και ενιαίας πρότασης απέναντι στην αντίληψη ενός συγκεντρωτικού κράτους.

«Να κατανοήσουμε όλοι και ιδίως οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι παραρτήματα του Κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης. «Πιστεύω ότι με τις κεντροαριστερές απόψεις στη Θεσσαλία θα γίνουν μεταρρυθμίσεις και θα ωφεληθεί και η χώρα και ο χώρος της κεντροαριστεράς», υποστήριξε ο κ. Κουρέτας, ενώ ο Χάρης Δούκας που ενδέχεται να ηγηθεί της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στη ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι «είναι η χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό κίνημα να σπάσουμε αυτές τις συντηρητικές απόψεις- έλεγαν και για μένα ότι δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί, αλλά έχουμε χρέος να τους δημιουργήσουμε».

Το «πράσινο φως» για την κάθοδο ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή νέου προέδρου στην ΚΕΔΕ απέναντι στον «γαλάζιο» υποψήφιο άναψε με την ομιλία του και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην ημερίδα που διοργάνωσε το ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία, In Social, υπό το Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε αρχικά στη διαφορετική προσέγγιση της κεντροαριστεράς σχετικά με το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, που δεν θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακά υπηρέτησε αυτό τον στόχο με τις μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και του Καλλικράτη φέρνοντας στην πράξη την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό:

«Στις εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δημόσια ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως έλεγε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε όμως ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του. Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτή την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες».

Το πιο σημαντικό πρόβλημα -σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη- που αντιμετωπίζει η χώρα είναι οι περιφερειακές ανισότητες. «Πως όμως μπορεί να αναπτυχθεί η περιφέρεια όταν υπάρχει υπερσυγκεντρωτισμός, όταν απουσιάζουν οι ευκαιρίες για ανάπτυξη, οι καλές θέσεις εργασίας και οι ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες από πολλές περιφέρειες; Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε όταν όλα πρέπει να αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο στην Αθήνα και όχι σε τοπικό επίπεδο, από αυτούς που ξέρουν τα προβλήματα, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

«Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν συμμετείχαν καν στη διαβούλευση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό και αν είναι δηλωτικό της στρεβλής νοοτροπίας της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον θεσμό. Στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση, θα απαντήσω χωρίς περιστροφές: ναι, χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη αυτοδιοίκηση που θα κάνει πράξη το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Θα πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή σύγκλιση, την ενεργειακή δημοκρατία, την ανθεκτικότητα και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και θέλω από αυτό εδώ το βήμα να σας καλέσω να διαμορφώσουμε μαζί το εθνικό σχέδιο για την ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην Ελλάδα του 2023 η λειτουργική, θεσμική και οικονομική ασφυξία της Αυτοδιοίκησης, που διαρκώς επιδεινώνεται, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Χρειάζεται μια γενναία ανατροπή της αθηνοκεντρικής διοίκησης. Με ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Με ενεργό λόγο και ρόλο της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αντώνης Τρίτσης). Με ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, απασχόλησης και πολιτικής προστασίας. Με προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Με την ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, οι δυο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να πρωταγωνιστήσουν:

– Στην υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων

Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, διατομεακό πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση. Ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις πόλεις – ανεξαρτήτου μεγέθους ή πληθυσμού – να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά εργαλεία.

Για να προχωρούν στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και της ηλεκτροκίνησης, στην εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους και θα προστατεύουν τους πιο αδύναμους πολίτες από τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας. Πρέπει να δίνονται κατά προτεραιότητα όροι σύνδεσης στις κοινότητες που δημιουργούν δήμοι και συνεταιρισμοί για να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση θα γίνει με κοινωνικά δίκαιους όρους και προς το συμφέρον του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών.

– Ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα καθιστούν τις υποδομές των πόλεων περισσότερο ασφαλείς και ανθεκτικές ιδίως τώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνουν και εμφανίζονται συχνότερα.

–Προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Την ώρα που οι δήμοι θα βρεθούν υπό την οικονομική θηλιά του τέλους ταφής απορριμμάτων, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε δράσεις που ενισχύουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

– Αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και τη λειτουργική διασύνδεση τους με τις κρατικές προνοιακές δομές και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ώστε η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθίσταται ο κύριος φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Και χαίρομαι που αυτοδιοικητικοί που ανήκουν στην παράταξη μας και είναι σήμερα εδώ έχουν πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία υπερσύγχρονων τέτοιων δομών υγείας.

– Εκσυγχρονισμός σημαντικών δικτύων και υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, οπτικών ινών, οδικού δικτύου κλπ) των Δήμων και των περιφερειών.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ακόμα με μνημονιακούς όρους. Συνεχίζεται η στρεβλή εφαρμογή του Ν. 3852/2010. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Σε αυτές τις παρεμβάσεις οι Δήμοι είναι απόντες. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024, δεν προβλέπονται ούτε τα 25 εκατ., που υπήρχαν στο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες των υφιστάμενων ΔΕΥΑ σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων με υπερτοπικό χαρακτήρα, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, κάτι που υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και εξοικονόμηση πόρων.

Η “μεταρρύθμιση” της κυβέρνησης φαίνεται να είναι προσχηματική, αφού δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και ο μοναδικός σκοπός που εξυπηρετεί είναι αυτός της απαξίωσης του τοπικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ, γεγονός το οποίο σταδιακά ενδέχεται να οδηγήσει στην παράδοση του κλάδου της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον ιδιωτικό τομέα.

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, οικονομικά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και θα διαμορφώνει μια νέα σχέση με τον πολίτη.

Δικό μας όραμα είναι η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις περιφέρεις του αύριο μαζί σας και όχι ερήμην σας. Εμείς θέτουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη θέση που της αξίζει. Δεν την αντιμετωπίζουμε με όρους πρόσκαιρου μικροκομματικού οφέλους».

Διαβάστε ακόμη 

Fed: Πόσες φορές και πόσο θα μειώσει τα επιτόκια το 2024; – Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές

UBS για Ελλάδα: «Ταύρος» για ομόλογα και οικονομία (γραφήματα)

Μέτρα για την οπαδική βία: Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League και οι αγώνες Κυπέλλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ