(last update 21:45) Στην Αθήνα έφτασε το απόγευμα, λίγο μετά τις 17:30, προερχόμενος από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναχώρησε αμέσως από το αεροδρόμιο για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έφτασε περίπου δέκα λεπτά πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Αμερικανό αξιωματούχο λίγο πριν τις 19:20, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταξύ τους συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια 25 λεπτά.

Στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, και η πρέσβης μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ από αμερικανικής πλευράς ο πρέσβης εν Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης. Σημειώνεται ότι στο δείπνο επρόκειτο να παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ωστόσο απουσίασε, καθώς εμφάνισε πυρετό.

Όπως ανακοινώθηκε, όλα τα τεστ, στα οποία έχει υποβληθεί ο Νίκος Δένδιας είναι αρνητικά και η συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν αύριο (21/2) θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ.

«Καλησπέρα Ελλάδα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Στην ίδια ανάρτησή του,  επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο, και στρατιωτικό, στις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά την εισβολή από τη Ρωσία. «Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Ευελπιστούμε και μετά από αυτόν τον καιρό να μην εξαρτώμαστε τόσο από το ρωσικό αέριο».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια». «Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε ατό το δέσιμο», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε σαφές μήνυμα για τις πρωτιές της Ελλάδας σε πληθώρα θεμάτων, όπως η στήριξη της Ουκρανίας. «Είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης μού παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Όπως είπατε, συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές. Και οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο.

Προσβλέπω στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας, των δεσμών μεταξύ των λαών μας. Αλλά πιστεύω ίσως, κατά κάποιο τρόπο, το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι -όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, και βλέπω τη φωτογραφία εδώ, το θυμάμαι πολύ καλά- και ένα από τα πράγματα που είπατε, αν θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους.

Είναι μια ισχυρή ιδέα που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον. Σας ευχαριστώ».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Οικονόμου είπε πως θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα, στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, τον Οκτώβριο2021. Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 11:30, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.

Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Σημειώνεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα την Τουρκία, όπου μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατ. δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό, που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

«Ναι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Θετικός στην πώληση F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, εξηγώντας παράλληλα ότι υπάρχει το Κογκρέσο, χωρίς την άδεια του οποίου, μια τέτοια ενέργεια δεν είναι εφικτή.

«Τα μέλη μας στο Κογκρέσο έχουν κάποιες ανησυχίες. Οι ανησυχίες του Κογκρέσου πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Δεν είναι δυνατόν να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου», είπε.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει «να λυθεί η διαφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοί μας. Είδαμε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και το Ισραήλ και η Αρμενία μάχονται για τους σεισμόπληκτους.

Είδαμε ότι η Τουρκία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτό το θέμα. Και οι δύο χώρες πρέπει να βρουν έναν κοινό τρόπο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του δημοσιογράφου, ο Άντονι Μπλίνκεν έκρινε ότι δεν υφίσταται ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ σημείωσε πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία πρέπει να κατευνάσουν τις όποιες εντάσεις και να βρουν έναν θετικό δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

«Τεράστια οφέλη για την Τουρκία, αν επιλυθούν κάποιες διαφορές με την Ελλάδα»

«Αν ορισμένες από αυτές τις μακροχρόνιες διαφωνίες -για παράδειγμα, ναυτικές διαφορές- μπορούν να επιλυθούν, τότε οι πιθανότητες είναι τεράστιες, ιδίως για την Τουρκία, επειδή η Τουρκία θα ήταν στο επίκεντρο μιας ροής ενέργειας σε όλη τη Μεσόγειο και το Αιγαίο -αλλά ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη. Τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ήταν τεράστια.

Οι ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, για την τουρκική οικονομία, για τον τουρκικό λαό θα ήταν τεράστιες. Επομένως, υπάρχει πραγματικό όφελος από την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών, επειδή απλώς δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε για τη στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο. «Ο Πούτιν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εξαλείψει την Ουκρανία από τον χάρτη και να διασπάσει το ΝΑΤΟ. Όμως δεν τα κατάφερε», δήλωσε.

«Για τη χώρα του, υπήρξαν αρνητικές συνέπειες. Σχεδόν 1 εκατ. μορφωμένοι Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Καλές εταιρείες έφυγαν από τη Ρωσία. Οι τεχνολογικές κυρώσεις σημαίνουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε κρίσιμους αμυντικούς τομείς. Η κατάσταση για τη Ρωσία θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ενάντια στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Διαβάστε ακόμη

UBS: Η οικονομία της Ελλάδας θα εκπλήξει θετικά – «Ταύρος» για ομόλογα και τράπεζες το 2023

Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης

Σταϊκούρας για Κρατική Αρωγή: €191 εκατ. έλαβαν οι δικαιούχοι – Ανοικτό το ενδεχόμενο για στεγαστική συνδρομή