Για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και τις δηλώσεις από την Αγκυρα που υπηρετούν «την επικίνδυνη ιδεολογία ενός τουρκικού αναθεωρητισμού και συνοδεύονται από εξαιρετικά προκλητικές συμπεριφορές, όπως οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ».

«Η εθνική μας ασφάλεια είναι πρώτιστα δική μας υπόθεση και βασίζεται πρώτιστα στις δικές μας δυνάμεις», εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών και διασαφηνίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποφάσισε η Ελλάδα «διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία».

«Επιθυμούμε μείωση της έντασης και προσβ-λέπουμε ειλικρινώς στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μαδρίτη. Για τη στάση της Τουρκίας στο αίτημα για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε ασκεί τυχοδιωκτική πολιτική. «Δεν μπαίνουμε σε λογική ανατολίτικου παζαριού» λέει ο κ. Δένδιας και τονίζει ότι η Τουρκία με τη στάση που τήρησε «βγήκε διπλά ζημιωμένη». Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές του στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επαναβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στο Αμπου Ντάμπι.

-Θα ζήσουμε άλλο ένα καυτό καλοκαίρι στο Αιγαίο; Κύριε Πολλάτο, ειλικρινά ελπίζω πως όχι. Η ένταση δεν είναι θετική παράμετρος για οιονδήποτε. Πόσω μάλλον εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Βέβαια, τον Αύγουστο του 2020 θυμάστε τι ζήσαμε, απολύτως με τουρκική υπαιτιότητα. Το αν και κατά πόσο φέτος θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Tο τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής. Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της αντιπολίτευσης και διάφοροι αναλυτές στην Τουρκία μοιάζουν να έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό φραστικών επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας. Πλειοδοτώντας σε αβάσιμους νομικούς ισχυρισμούς, ανιστόρητα αφηγήματα, παράλογες διεκδικήσεις, ακόμη και προσωπικές προσβολές προς μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Καθημερινά διαβάζουμε ή ακούμε σχετικές δηλώσεις, από σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας – και όχι μόνο από κυβερνητικά στελέχη, για να είμαι δίκαιος. Δηλώσεις που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσεγγίζουν τα όρια της γραφικότητας, αν δεν υπηρετούσαν με συνέπεια την επικίνδυνη ιδεολογία ενός τουρκικού αναθεωρητισμού και αν δεν συνοδεύονταν από εξαιρετικά προκλητικές συμπεριφορές, όπως οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Σε αυτή την κλιμάκωση έχουμε επιλέξει να απαντάμε με σύνεση, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν διολισθαίνουμε σε μια στείρα αντιπαράθεση, ούτε αναλωνόμαστε σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Οπως έχω τονίσει επανειλημμένα, θωρακίζουμε διπλωματικά τη χώρα μας, μέσα από την ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς μας εταίρους. Ενημερώνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Διαπιστώνουμε, πλέον, με ικανοποίηση ότι τα επιχειρήματά μας γίνονται αποδεκτά, όπως φάνηκε και από τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και από τις παραινέσεις συμμάχων προς την τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Και φυσικά ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας.

Η εθνική μας ασφάλεια είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και βασίζεται πρωτίστως στις δικές μας δυνάμεις.

-Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών έχουν περιθώρια κλιμάκωσης; Και στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι νομικά παντελώς ανυπόστατες και ουσιαστικά αποτελούν μία ακόμα ψηφίδα στο γενικότερο αναθεωρητικό αφήγημα που προβάλλει η γειτονική χώρα. Αντίθετα, οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr