Στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του που αναγνώσθηκε χθες στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ο οποίος παράλληλα απέτισε φόρο τιμής “στους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας” ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη “μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την Ατζέντα 2030”.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, “50 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθεί να υφίσταται τα δεινά της στρατιωτικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, του εποικισμού, της τύχης των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων. Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων” ανέφερε αρχικά ο κ. Δένδιας και διαβεβαίωσε εκ νέου “για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και σύσσωμου του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό. Η Κύπρος δεν κείται μακράν”, πρόσθεσε.

“Για μία ακόμη φορά, υπογραμμίζω τη σταθερή συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου στον κοινό μας αγώνα και στόχο: Για μία λύση, στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Κύπρου. Με κατάργηση του αναχρονιστικού και απαράδεκτου για ένα κυρίαρχο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών «δικαιωμάτων» τρίτων.

Όπως τονίζει σταθερά και κατ’ επανάληψη η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν σε βάρος της διαπραγμάτευσης και της επιδιωκόμενης λύσης. Μακριά από παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές και προσπάθειες αναμόχλευσης του παρελθόντος μέσω διαστρέβλωσης της ιστορίας, με αφηγήματα και πρακτικές αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο για τις οποίες ο εισβολέας έχει καταδικασθεί πολλάκις από τη διεθνή έννομη τάξη. Τακτικές σαν τις προαναφερόμενες οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και δεν συμβάλλουν στη διακηρυγμένη από κοινού βούληση για μια συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεν είναι δυνατόν μία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη επί 50 χρόνια”, ανέφερε σχετικά.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας χαιρέτισε την “ηγετική δράση της Κύπρου για τη σύσταση της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για την δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.Ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή αυτή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου”, πρόσθεσε.Παράλληλα χαρακτήρισε κομβική τη συμβολή τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην προσφάτως αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο.

Επίσης επανέλαβε ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας. Η στενή μας αυτή συνεργασία και αδελφική σχέση λειτουργούν προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής και της ειρηνικής τους συνύπαρξης, εντός πάντα του πλαισίου του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου του Δικαίου της θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας.

Εξάλλου ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι “ακρογωνιαίος λίθος της θέσης της Ελλάδος στο Κυπριακό, είναι η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός των δύο κυβερνήσεων μας, σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του αμυντικού”.

Επανέλαβε δε ότι “η Ελλάδα ξεκιναέι την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, της «Ατζέντας 2030».

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δίνει βάρος

– σε μια νέα δομή οργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων,

– στη χρήση κι αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων,

– σε ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας κι εφεδρείας, που λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα μας και

– στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να πάψουμε να ψωνίζουμε από το ράφι οπλικά συστήματα και μέσα.

Μια ατζέντα που δίνει έμφαση στην δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και τις Τεχνολογία, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί αποτελεσματικά να απαντάει σε κάθε μορφή απειλών, απ’ όπου και αν προέρχονται. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρή Κύπρος,

Αυτονόητα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανένωση της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Mητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Η επίσημη ανακοίνωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ