Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος υπέγραψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την διάρκεια της Τριμερούς στην Αθήνα οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σημειώνοντας πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.  Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κείμενο της Διακήρυξης και στην ενεργειακή αναβάθμιση των τριών χωρών.

Όπως λέει το κείμενο, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για την ενέργεια, το Κυπριακό, τις προκλήσεις της Τουρκίας, το Αφγανιστάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Συζητήσαμε το Κυπριακό ζήτημα και επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια, καθώς και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ», αναφέρεται στο κείμενο.

«Ζήσαμε από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο. Υπογραμμίσαμε ότι παραγωγικός διάλογος προσανατολισμένος σε αποτελέσματα δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας», αναφέρεται.

«Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και, ως εκ τούτου, επηρεάζονται σοβαρά από ροές παράτυπης μετανάστευσης», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Δείτε live τις δηλώσεις:

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr