Να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του το ταχύτερο δυνατό και υπό το βάρος της στρατηγικής χθεσινής ήττας στην κάλπη καλείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε σενάριο, από όσα εξετάζονταν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και τις παραμονές της κάλπης. «Είναι μια ειδική συνθήκη αυτό που ζούμε» περιέγραφε χαρακτηριστικά πρωτοκλασάτο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο protothema.gr, όταν το εύρος της διαφοράς διέψευσε κάθε κομματική προσδοκία, στενεύοντας ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Παρότι όλα τα κορυφαία στελέχη προέταξαν την ανάγκη για οργανωτικές και προγραμματικές αλλαγές μπροστά στην επόμενη κάλπη, τονίζοντας μετ’ επιτάσεως ότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας», εντούτοις το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι προβληματισμοί για την γενικότερη πορεία του κόμματος στο εξής και κυρίως την πραγματική κοινωνική του αντιστοίχιση, περισσεύουν τις τελευταίες ώρες.

Το χρονικό της ήττας

Σε μια πρώτη γραμμή άμυνας μετά τη δημοσιοποίηση του κοινού exit poll, η Κουμουνδούρου συνέστησε αρχικά… αναμονή, καθώς πηγές της παρέπεμπαν στα «πρώτα πραγματικά αποτελέσματα» που θα ακολουθούσαν, τα οποία, ωστόσο, υπήρξαν ακόμη πιο «σοκαριστικά» για την μεγαλύτερη μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου, που σχολίασαν από τις πρώτες στιγμές, ανεξαρτήτως της εσωκομματικής τάσης στην οποία ανήκουν, πως το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε «κατώτερο των στόχων» που είχαν προεκλογικά τεθεί. Παραμένοντας μουδιασμένοι, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του κομματικού μηχανισμού ανέμεναν τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ οι πρώτες πληροφορίες που κατέφθαναν από την Κουμουνδούρου μιλούσαν για σύγκλιση των κομματικών οργάνων, εντός των επόμενων ωρών. Μεσολάβησε το τηλεφώνημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον συγχαρεί για την νίκη του, η οποία, σε κάθε περίπτωση, έφερε μετωπικά αντιμέτωπη την αξιωματική αντιπολίτευση με όλες τις δομικές και οργανωτικές της αδυναμίες της, την τελευταία τετραετία.

«Εξαιρετικά αρνητικό» το αποτέλεσμα

Στη λακωνική δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα» και συνέχισε, λέγοντας πως «ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», ευχαριστώντας παράλληλα τους ψηφοφόρους, αλλά και τα μέλη του κόμματος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr