Αμέσως μόλις έγινε η γνωστή η ημερομηνία των εκλογών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με δημοσιεύματά τους αναπαράγουν την είδηση δίνοντας έμφαση στην πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, στο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα προχωρήσει η χώρα μας στις κάλπες και στα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Πιο αναλυτικά:

Bloomberg: Η Ελλάδα προκηρύσσει εκλογές καθώς ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις συνέπειες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

«Μετά το φονικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας, το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, αλλά εξακολουθεί να προηγείται έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Ακόμα και με προβάδισμα, ο Μητσοτάκης είναι πολύ απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις κάλπες του Μαΐου και η προοπτική κυβέρνησης συνασπισμού μοιάζει πολύ μικρή, δεδομένων των ποσοστών που λαμβάνουν τα διάφορα κόμματα στις δημοσκοπήσεις.

Μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που εισήγαγε ο Τσίπρας, αυτές οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το της σύστημα απλής αναλογικής που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συγκρότηση μονοκομματικής κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά περίπου ένα μήνα μετά την πρώτη κάλπη.

Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με ένα ημι-αναλογικό σύστημα που εισήγαγε ο Μητσοτάκης και το οποίο θα διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης».

Reuters: Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Μητσοτάκη να προηγείται έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά έχει μειωθεί μετά τη σιδηροδρομική καταστροφή της 28ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης.

Η ψηφοφορία της 21ης Μαΐου θα διεξαχθεί με το νεοεισαχθέν σύστημα της απλής αναλογικής. Το σύστημα αυτό καθιστά δύσκολο για ένα κόμμα να αποκτήσει σαφή πλειοψηφία, θέτοντας τις βάσεις για έναν δεύτερο, επαναληπτικό γύρο που θα διεξαχθεί “το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός».

DW: Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η κυβέρνηση έπρεπε να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του Μητσοτάκη θα αναμετρηθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ηγήθηκε της κυβέρνησης από το 2015 έως το 2019, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι εκλογές του Μαΐου θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το πρόσφατα εισαχθέν σύστημα της απλής αναλογικής. Ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας, εάν χρειαστεί, θα διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ ελαφρώς πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι απίθανο οι εκλογές να αναδείξουν σαφή νικητή».

AP: Ο Έλληνας πρωθυπουργός προκηρύσσει γενικές εκλογές για τις 21 Μαΐου

«Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προκήρυξε την Τρίτη γενικές εκλογές για τις 21 Μαΐου, στον απόηχο της σιδηροδρομιής καταστροφής που μείωσε τη μακροχρόνια υπεροχή του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στη βόρεια Ελλάδα άφησε πίσω του 57 νεκρούς. Η καταστροφή προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, μειώνοντας το προβάδισμα του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατά το ήμισυ περίπου στις 4 μονάδες έναντι του αριστερού κύριου αντιπάλου του, του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης, ο 55χρονος γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρέμεινε δημοφιλής καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Αλλά πιο πρόσφατα η εικόνα του έχει πληγεί από τις καταγγελίες για υποκλοπές από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και από την αποτυχία της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι εκλογές είναι απίθανο να αναδείξουν νέα κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμη

Κρατική τράπεζα της Ιταλίας και KKR διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Telecom Italia

Μύκονος: «Βαρύ» σφυρί για δύο βίλες στον Κούνδουρο με τιμή εκκίνησης 3,4 εκατ. ευρώ (pics)

Επένδυση €40 εκατ. για νέο 5στερο resort από την Αzur Selection του ομίλου Αρβανιτάκη στο πρώην Club Med στην Αχαΐα (pics)