Τη συνέχιση μίας σταθερής πορείας για τη χώρα προεξοφλούσαν -εν όψει των εκλογών– όλο το τελευταίο διάστημα οι αγορές: Οι διεθνείς Οίκοι στοιχημάτιζαν μέσω των Εκθέσεών τους ότι η Ελλάδα δεν παρουσιάζει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε μία ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το σύνθημα έδωσε με πρόσφατες δηλώσεις του ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε εν όψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, ότι «οι διεθνείς Οίκοι θα διαβάσουν με προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης».

Οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και της τελευταίας στιγμής, έδιναν σημαντικό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, με ποσοστά που παρέπεμπαν σε αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, που θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ελαφρώς ενισχυμένης αναλογικής.
Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις – εφόσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη – δεν άφηναν περιθώρια ούτε για τη διερεύνηση εναλλακτικών προτάσεων διακυβέρνησης, από τη στιγμή που τα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 -που θα έπρεπε να εμπλακούν στον έναν ή στον άλλον βαθμό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας- έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το πράξουν σε καμία περίπτωση.

Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα, θα μπορούσε να είναι ένας «εφησυχασμός» των ψηφοφόρων σε περίπτωση που ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος θεωρούσε ως δεδομένη την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προχωρούσε σε άλλες επιλογές στις πρώτες εκλογές, με δεδομένο ότι το σύστημα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 1990 στη χώρα μας δεν «βγάζει» κυβέρνηση, αλλά απαιτεί πολυκομματικές συνεργασίες.

Σημειώνεται πάντως ότι οι δημοσκοπήσεις δεν πρόλαβαν να μετρήσουν τις επιπτώσεις που είχε στο εκλογικό σώμα η «υπόθεση Κατρούγκαλου», ο οποίος έθεσε ζήτημα επαναφοράς της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με τα εισοδήματά του – κάτι που ο ίδιος είχε νομοθετήσει με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων ως την κατάργησή του από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να αποσύρει από τις εκλογικές λίστες τον πρώην υπουργό – αλλά αυτό συνέβη την προτελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάταξη των κομμάτων αλλά και τα ποσοστά που θα λάβει το καθένα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας και ενόψει της μεταβατικής περιόδου – μιας και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα θα υπάρξει στη χώρα -το πιθανότερο- υπηρεσιακή κυβέρνηση: αν η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσει ποσοστό 35% και πάνω, τότε οι πάντες θα προεξοφλήσουν την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, είτε στα τέλη Ιουνίου, είτε στις αρχές Ιουλίου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πήχης τίθεται πλέον στο 30%, πολύ κοντά αλλά χαμηλότερα από το αποτέλεσμα του 2019. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ στις τελευταίες εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά συσπείρωσής του την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, αυτή τη φορά συνέβη το ακριβώς αντίθετο – τόσο με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, όσο και με τις δηλώσεις της Θεανώς Φωτίου, η οποία κατέταξε στη μεσαία τάξη τα ετήσια εισοδήματα έως 5000 ευρώ.

Για το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ο πήχης τίθεται πλέον στο 10%-11%, καθώς το σύνθημα «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» δεν είχε την απήχηση που περίμενε η ηγεσία του. Σε αύξηση των δυνάμεών του ποντάρει και το ΚΚΕ. Ένα σημαντικό θέμα είναι επίσης ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή – όλες οι δημοσκοπήσεις μιλούν για εξακομματικό κοινοβούλιο – όπως και ο αριθμός των κομμάτων που θα μείνουν κάτω από το 3%, πριμοδοτώντας ουσιαστικά το πρώτο κόμμα και τη σταθερότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Σβήνουν τα φορολογικά πρόστιμα για τους Έλληνες του εξωτερικού 

Αεροπλάνα, επαύλεις, πολυτελή αυτοκίνητα: Η πανάκριβη συλλογή του Ινδού billionaire Γκόταμ Αντάνι (Twitter pics) 

Η ιστορία του Τσαρλς Πόντσι: Πώς έγινε ο διασημότερος απατεώνας όλων των εποχών (pics) 

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ