Τα απογεύματα Παρασκευής τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ξεκινούν να αδειάζουν ενώ οι καφετέριες και τα μπαρ στην Place Lux, γεμίζουν από εργαζόμενους, βοηθούς ευρωβουλευτών και κυρίως νέους απασχολούμενους , οι οποίοι προετοιμάζονται για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο οι ειδήσεις από το νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μηδαμινές.

Ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι περισσότεροι στην «ευρωπαϊκή φούσκα» των Βρυξελλών θα την θυμούνται καθώς οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

Παρόλο που η έρευνα που προηγήθηκε της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν αποτέλεσμα μηνών, οι εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι καταιγιστικές. Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εάν η κ. Καϊλή είχε προσαχθεί ή συλληφθεί από τις βελγικές αρχές, καθώς οι πληροφορίες από βελγικά μέσα ενημέρωσης ήταν αντικρουόμενες.

Όπως έμαθε το protothema.gr από τις Βρυξέλλες, σε αυτό το στάδιο της έρευνας ο όρος «σύλληψη» δεν είναι ο ακριβής καθώς στο Βέλγιο η διαδικασία αναφέρεται ως «κράτηση μέχρι την ακρόαση του υπόπτου».

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η κυρία Καϊλή στερείται της ελευθερίας της μέχρι να καταθέσει ως ύποπτη για τις πράξεις που τις καταλογίζονται ενώ για να συλληφθεί και επισήμως θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα εντός 48 ωρών, αλλιώς θα αφεθεί ελεύθερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ’ αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η κυρία Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr