Στον απόηχο της εντυπωσιακής ομοιοτυπίας που παρουσιάζουν τα ευρήματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων, τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς επεξεργάζονται με προσοχή τα στοιχεία των μετρήσεων για να εντοπίσουν τυχόν αθέατες όψεις και τρωτά σημεία που μπορεί να μετριάσουν τη διαφαινόμενη εκλογική πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας στην επερχόμενη ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

Στο πρώτο μεταπασχαλινό δημοσκοπικό κύμα, το οποίο απαρτίστηκε από πέντε διαφορετικές μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας (MRB, Marc, Alco, Pulse, Opinion), η εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και της κυβερνητικής παράταξης παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ την ίδια ώρα οι επιδόσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ηγεσιών τους δείχνουν να παραμένουν στάσιμες και καθηλωμένες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις απαντήσεις που λαμβάνονται στα ερωτήματα των δημοσκόπων για την αξιολόγηση των ηγετικών χαρακτηριστικών των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατατάσσεται απλώς πρώτος και με μεγάλη διαφορά, αλλά δεν περνά απαρατήρητο από τους ειδικούς ότι όταν τίθενται αντιπαραθετικά ερωτήματα, το δικό του ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών που συγκεντρώνουν όλοι μαζί οι αρχηγοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Marc, το 38,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι 10,1%, για τον Νίκο Ανδρουλάκη 6,6%, για τον Κυριάκο Βελόπουλο 6,4%, για τον Δημήτρη Κουτσούμπα 6,2%, για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου 4,2%, για τον Ανδρέα Λοβέρδο 1,9%, για τον Δημήτρη Νατσιό 1,5% και για τον Αλέξη Χαρίτση 1%. Ο νυν πρωθυπουργός, εξάλλου, καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό από όλους στις θετικές γνώμες (42,2%) και ταυτόχρονα το χαμηλότερο στις αρνητικές (57%).

Ευνοϊκοί συσχετισμοί

Την ίδια ώρα, οι συσχετισμοί δυνάμεων στην πρόθεση ψήφου διαγράφονται ευνοϊκοί για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς όλες οι μετρήσεις την εμφανίζουν να έχει δυναμική υπέρβασης του πήχη του 33,12%, που είναι το ποσοστό το οποίο συγκέντρωσε στις τελευταίες ευρωεκλογές. Οι περισσότεροι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι αν δεν προκύψουν το επόμενο εικοσαήμερο που απομένει ως την ημέρα της ψηφοφορίας αστάθμητοι παράγοντες και συνεχιστεί η τάση που καταγράφεται στις πιο πρόσφατες έρευνες, τότε είναι πιθανό να κινηθεί υψηλότερα και από την αντίστοιχη επίδοση του 2019.

Η επανάληψη της «γαλάζιας» πρωτιάς προβάλλει ως αδιαμφισβήτητη εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική παράταξη θα καταγράψει με βεβαιότητα διψήφια διαφορά από το κόμμα το οποίο θα ακολουθεί στη δεύτερη θέση, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται μια σχέση double score ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο στην κατάταξη. Οπως και να ’χει, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα ήθελαν ιδανικά να κινηθούν στην περιοχή άνω του 35%, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουν έτσι να «κλειδώσουν» οκτώ από τις 21 ελληνικές έδρες στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είχε συμβεί και το 2019.

Ούριος άνεμος στα κυβερνητικά πανιά φαίνεται να πνέει τελευταία και εξ αφορμής της ανακοπής των ανοδικών τάσεων που είχαν τους προηγούμενους μήνες τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Εξαίρεση είναι δυνατόν να αποτελέσει η Ελληνική Λύση, η οποία εξακολουθεί να κινείται δημοσκοπικά κοντά στην περιοχή του 10% και εφόσον καταφέρει να σταθεροποιηθεί εκεί κοντά, δεν αποκλείεται να προσπεράσει το ΚΚΕ και να βρεθεί στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης.

Το κόμμα του κ. Βελόπουλου, που ελπίζει βάσιμα να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, είναι ένας από τους πιθανούς προορισμούς των ψηφοφόρων που δήλωναν συμπάθεια προς τους Σπαρτιάτες, η συμμετοχή των οποίων αποκλείστηκε από τον Αρειο Πάγο λόγω της σχέσης της ηγετικής τους ομάδας με τον έγκλειστο στις φυλακές πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Από την ίδια δεξαμενή μπορεί να αντλήσει ψήφους η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία προσώρας δεν φαίνεται να διαθέτει επαρκή εκλογικά «καύσιμα» για να περάσει το όριο του 3% που αποτελεί την απαραίτητη, πλην όμως μη επαρκή συνθήκη για την εκλογή ευρωβουλευτή. Αναλυτές πιθανολογούν και ενίσχυση του σχηματισμού Πατριώτες του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ο οποίος προς το παρόν στις περισσότερες έρευνες δεν εμφανίζεται ικανός να περάσει το 1%.

Κάλπη ή μπάνια

Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη πήρε κεφάλι στη σκληρή μάχη που δίνει με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Στην παρούσα συγκυρία, η δυναμική φαίνεται να είναι με την Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ οι μισοί από όσους είχαν ψηφίσει στις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Κασσελάκης με τη light καμπάνια που κάνει δείχνει να προσελκύει κάποιους νέους και μη παραδοσιακούς για το κόμμα του ψηφοφόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους όμως δεν έχουν μεγάλη βεβαιότητα ψήφου και άρα δεν αποκλείεται στο δίλημμα «κάλπη ή μπάνιο» να επιλέξουν το δεύτερο και να προστεθούν σε εκείνους που θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr