Το σύνολο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων 40 ημερών καταγράφει μια παγιωμένη εικόνα ως προς την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό με τα ποσοστά της να σταθεροποιούνται στο 33,1% καθώς το τελευταίο διάστημα περιόρισε σημαντικά τις απώλειες κυρίως από τη δεξιά πτέρυγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση, με τον μέσο όρο των ποσοστών του να βρίσκεται στο 15,4% και να ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με μέση επίδοση 12,2%.

Σύμφωνα πάντα με τις πρόσφατες μετρήσεις, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει δημοσκοπική φθορά που χρονικά συμπίπτει με το πρωτοφανές επεισόδιο Φλώρου – Γραμμένου. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ήταν το θύμα της επίθεσης, ωστόσο οι διάλογοι που προηγήθηκαν και τον εμφανίζουν -κατά τους ισχυρισμούς του Φλώρου- να υβρίζει χυδαία τη μητέρα του θύτη φαίνεται πως προκάλεσαν ζημιά. Το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερά στη ζώνη του 9%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας σημειώνουν άνοδο, ενώ μάχη για να πιάσουν το 3% φαίνεται ότι θα δώσουν η Νέα Αριστερά και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Το στοίχημα

Πάντως, παρά τη σταθερή εικόνα που δείχνουν οι μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος, το σύνολο των αναλυτών παραδέχεται πως ο αστάθμητος παράγοντας της αποχής μπορεί να ανατρέψει σημαντικά τον συσχετισμό δυνάμεων της κάλπης. Το μεγάλο «στοίχημα» που τίθεται ανεπίσημα από τους ιθύνοντες των εκλογών είναι να πλησιάσουν οι ψηφίσαντες τα 5 εκατομμύρια. Ομως, αν επιβεβαιωθούν οι σημερινές τους εκτιμήσεις και στις κάλπες προσέλθουν περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες, θα σημειωθεί ιστορικό αρνητικό συμμετοχής καθώς το ποσοστό θα πέσει για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 50%. Προφανώς, την τελική απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο τα επίσημα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Μόνο τότε θα καταγραφεί το ύψος της αποχής και αν οι δημοσκοπήσεις θα επιβεβαιωθούν ή θα εκτεθούν.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr