«Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Με αυτή τη φράση χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προσδιορίσει το κατ’ αυτόν μήνυμα που επέλεξαν να στείλουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, «προσγειώνοντας» τη ΝΔ σε ποσοστά κάτω του 30%, έστω και αν οι ευρύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί μάλλον σε κατακερματισμό παραπέμπουν. Με άλλα λόγια, υπογράμμισε ότι οι πολίτες που στήριξαν τη ΝΔ σε περιβάλλον εθνικών εκλογών τώρα επέλεξαν είτε να απέχουν είτε να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα, θέλοντας να «ακουστούν» στο Μαξίμου για μια σειρά από λόγους.

Το ερώτημα της επόμενης μέρας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν κόντρα στις προσδοκίες του ιδίου, αλλά και των στενότερων συνεργατών του. Και μπορεί η μεγάλη αποχή να τίναξε στον αέρα κάθε υπολογισμό, τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, βγαίνουν από τη διαμόρφωση της κάλπης.

Η ανάλυση και ο ανασχηματισμός

Το πρώτο που θα γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο θα είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι είναι πρώτο κόμμα, μακράν του δεύτερου, με άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος που δεν ισούται με αυτό της ΝΔ. Και αυτό σε ένα περιβάλλον ευρύτερου κατακερματισμού στην Ευρώπη, με τον Μακρόν στη Γαλλία να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τον Ντε Κροο στο Βέλγιο να διαλύει τη Βουλή. Τα παραπάνω, όμως, δεν είναι «άλλοθι» για τη ΝΔ, η οποία κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε μια σειρά κατηγοριών ψηφοφόρων και ειδικά σε αυτές που ήταν γι’ αυτή προνομιακές σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothena,gr