search icon

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Σοκ και θλίψη για τον θάνατό της – Σε εθνικό πένθος αύριο η χώρα

Σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, η σορός της από τις 10 το πρωί της Τετάρτης - Στις 2 μμ η εξόδιος ακολουθία

Με θλίψη υποδέχθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και οι απλοί πολίτες την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, που έφυγε στα 57 της χρόνια νικημένη από τον καρκίνο, μετά από πολυετή μάχη.

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού η κηδεία

Αύριο Τετάρτη η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί.

Όπως έγινε γνωστό, από το Κίνημα Αλλαγής, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Μητρόπολη, στις 2 το μεσημέρι και στη συνέχεια η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Η ανακοίνωση του θανάτου της

Η Φώφη Γεννηματά άφησε την τελευταία της πνοή στις 12.04 το μεσημέρι της Δευτέρας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν από τις 11 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε το ανακοινωθέν του νοσοκομείου: «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της». Η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες, ενώ χειροτέρευσε ραγδαία από το βράδυ της Κυριακής. Στον Ευαγγελισμό έσπευσε αμέσως ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ από το πρωί ήταν εκεί ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Νίκος Βοσδογάνης.

Εθνικό πένθος

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος». Παράλληλα, αποφασίστηκε η ματαίωση της μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη πένθους.

Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα, οι προεκλογικές δραστηριότητες στο Κίνημα Αλλαγής ανεστάλησαν, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλε τις πολιτικές του δράσεις μέχρι την κηδεία.

Στη Βουλή, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, εκτυλίχθηκαν σκηνές έντονης συγκίνησης. Σε κατάσταση σοκ βουλευτές όλων των κομμάτων αγκαλιάζονταν συγκλονισμένοι με δάκρυα στα μάτια, ενώ το έδρανο της Φώφης Γεννηματά ήταν γεμάτο λουλούδια.

Στα βήματα του πατέρα της

Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Στα 22 της χρόνια έκανε τον πρώτο της γάμο από τον οποίο απέκτησε την κόρη της Αιμιλία.

Το 2003 παντρεύτηκε τον Ανδρέα Τσούνη με τον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της, αποκτώντας άλλα 2 παιδιά, την Κατερίνα και τον Γιώργο.

Από νωρίς ασχολήθηκε με την πολιτική, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση του κοινωνικού κράτους, ειδικά με την ίδρυση του ΕΣΥ. Η Φώφη Γεννηματά μπήκε ενεργά στην πολιτική το 2000, εκλεγόμενη τότε βουλευτής στη δεύτερη νίκη του Κώστα Σημίτη.

Πάντα χαμογελαστή, μαχητική και αξιοπρεπής ήταν μια από τις ελάχιστες γυναίκες που κατέκτησαν κορυφαίες θέσεις στον πολιτικό στίβο της χώρας και αποχώρησε από την πρώτη γραμμή μόνο όταν δεν γινόταν αλλιώς. Στις 7 Οκτωβρίου του 2021, έδωσε την τελευταία της ομιλία στη Βουλή με αφορμή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας.

Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή

Στις 10 Οκτωβρίου, μόλις μια ημέρα πριν εισαχθεί στον Ευαγγελισμό, είχε βρεθεί σε εκδήλωση στη Ρόδο, όπου είχε μιλήσει για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε σχέδια για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ, αλλά και άλλα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Η πολυετής μάχη με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον καρκίνο το 2008, ενώ σχετικά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο καθώς η ασθένεια της έχει και σημαντικό κληρονομικό υπόβαθρο. Ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς είχε χτυπηθεί από την ίδια ασθένεια και πέθανε σε ηλικία μόλις 55 ετών, ενώ επτά μήνες νωρίτερα στα 54 της χρόνια είχε αποβιώσει επίσης από καρκίνο η μητέρα της, Κάκια Βέργου.

Η Φ. Γεννηματά διαγνώστηκε σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία στα 43 της χρόνια, όπως και η μητέρα της. Μιλούσε συχνά για το θέμα της υγείας της, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει θάρρος στις γυναίκες που πάλευαν με τον αόρατο εχθρό.

Μάλιστα, σε συνέντευξή της πέρυσι, μίλησε χωρίς φόβους για το καρκίνο υπενθυμίζοντας ότι η νόσος αυτή πριν αρκετά χρόνια της στέρησε τους δύο γονείς της.

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

Εκατοντάδες ήταν τα συλλυπητήρια μηνύματα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και από το εξωτερικό.

Η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί για το ΚΙΝΑΛ, σχεδόν σύσσωμο το πολιτικό συμβούλιο, βουλευτές από όλα τα κόμματα εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη και τη συμπαράσταση στους οικείους της Φώφης για τη μεγάλη απώλεια.

Συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, εμφανίστηκε μέσω ανάρτησή της στο twitter, η Ντόρα Μπακογιάννη, που δίνει τη δική της γενναία μάχη με τον καρκίνο, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της.

Διαβάστε ακόμη:

Ο πόλεμος των Ρότζερς: Μητέρα εναντίον γιου για τον έλεγχο της μεγαλύτερης καναδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών

Attica Bank: Αποκαλυπτήρια για τις δεσμευτικές προσφορές και αποφάσεις εντός της εβδομάδας

Αυτά είναι τα «πράσινα» projects της Prodea – €400 εκατ. επενδύσεις στο επόμενο 18μηνο

Exit mobile version