Από το Μαρούσι μέχρι τον Πειραιά, αλλά και τη Θεσσαλονίκη η Prodea Investments AΕΕΑΠ έχει αυτή την στιγμή ένα επενδυτικό πρόγραμμα για νέα ακίνητα αξίας 400 εκατ. ευρώ για το επόμενο 18μηνο, εκ των οποίων ποσοστό πάνω από 80% είναι «πράσινα».

Μάλιστα πάνω από το ήμισυ (52%) των συγκεκριμένων ακινήτων, η πλειονότητα των οποίων θα έχει και διεθνείς πιστοποιήσεις θα χρηματοδοτηθεί από το πράσινο ομόλογο που πρόσφατα εξέδωσε, μέσα στο καλοκαίρι, η εταιρεία αντλώντας 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,3%.

Χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων της Prodexpo και με αφορμή ακριβώς την έμφαση που δίνει η διοίκηση της εταιρείας στα πρότυπα ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ, υπό τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό, αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη αυτή την περίοδο η εταιρεία, κάποιες από αυτές σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης Dimand.

«Η εφαρμογή των προτύπων «ΕSG» είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος ποσοτικοποίησης της κοινωνικής ευθύνης και είναι παραπάνω από απαραίτητα ειδικά για εταιρείες που θέλουν να προσελκύσουν επενδυτές και κεφάλαια από το εξωτερικό όπως εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea κ. Καρυτινός.

Κατά τον ίδιο, επίσης, ο τομέας real estate είναι πάρα πολύ σημαντικός για το ESG, καθώς ανοίγει το δρόμο για τις κατασκευές που θα συντελέσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με επενδύσεις 180 δισ. ευρώ μέχρι το 2050. Είναι, δε, χαρακτηριστικό το πόσο γρήγορος είναι ο ρυθμός που υιοθετούνται παγκοσμίως οι αρχές της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης: Το 2019 το 63% των θεσμών είχαν υιοθετήσει τις αρχές ESG, ενώ το 2021, μόλις δύο χρόνια μετά, αυτό το ποσοστό έχει φτάσει το 72%.

Οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι αποκαλυπτικοί, καθώς οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει άνοδο κατά 60%: Το 2014 υπήρχαν μόλις 15 δισ. ευρώ τέτοιων επενδύσεων, ενώ για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 53 τρισ. ευρώ.

Tα «πράσινα» έργα

Αναλυτικότερα, ως προς τα τρέχοντα «πράσινα» projects της μεγαλύτερης εγχώριας Επενδυτικής Ακινήτων (με βάση την αξία και τον όγκο των ακινήτων), στα πλέον προχωρημένα είναι το κτίριο γραφείων «Element» στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι, επιφάνειας 7.500 τ.μ., το οποίο είναι προμισθωμένο σε δύο εταιρείες -ισχυρά ονόματα του επιχειρείν όπως είναι η Google και η Elpedison.

Επίσης στο Μαρούσι, απέναντι από το The Mall, βρίσκεται υπό κατασκευή από την Dimand το νέο «πράσινο» κτίριο όπου θα στεγαστεί η Kaizen Gaming, μία επένδυση που θα έχει «και κοινωνικό αντίκτυπο δεδομένου ότι ο μισθωτής θα συνεισφέρει σε νέους χώρους άθλησης και πρασίνου σε όμορο οικόπεδο για τους δημότες».

Από κοινού με την Dimand, η Prodea συνεργάζεται για το ακίνητο «Importex» στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο περιλαμβάνει δύο κτίρια υψηλών προδιαγραφών με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, εκ των οποίων το ένα έχει ήδη προπωληθεί στην Generalli και το δεύτερο βρίσκεται στη διαδικασία των μισθώσεων.

Επίσης στη Συγγρού, αυτή τη φορά στον αριθμό 44 της λεωφόρου, στις παρυφές του κέντρου της Αθήνας, θα βγεί στην αγορά το 2022 ένα ακόμη κτίριο που θα ανακατασκευαστεί πλήρως με πράσινα χαρακτηριστικά επίσης για χρήση γραφείων.

Στην «καρδιά» του κέντρου της Αθήνας, στην Ομόνοια, προχωρά πολύ γρήγορα το πρώτο ξενοδοχείο «Moxy»της πρωτεύουσας (πρόκειται για ένα ακόμη brand του ομίλου Marriott) μία ακόμη επένδυση που «τρέχει» η Dimand για το πρώτο πράσινο πιστοποιημένο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το οποίο θα ανοίξει στις αρχές του 2022.

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στο μεγάλο και πολυσυζητημένο project του Πύργου Πειραιά από κοινού με την Dimand και την EBRD, «τον πρώτο πράσινο πύργο για τον οποίο είμαστε πολύ περήφανοι που συμμετέχουμε στο έργο».

Ένα ακόμη κτίριο προωθεί η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην εργοστάσιο του Φίξ για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ.. Πρόκειται για ένα project ανάπλασης για τη δημιουργία γραφείων υψηλών προδιαγραφών για τα οποία επίσης πραγματοποιούνται ήδη επαφές με υποψήφιους χρήστες, ενώ και σε αυτή την περίπτωση υφίσταται η συνεργασία με την Dimand.

Διαβάστε ακόμη:

«Ανάχωμα» ο νέος Φορέας Ακινήτων σε χιλιάδες πλειστηριασμούς α΄κατοικίας

Δημόσιο και ιδιώτες πιο δυνατά στο εγχώριο real estate

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην πρώτη επιδότηση για το «e-Astypalea»