Μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας απηύθυνε από την Τρίπολη της Λιβύης όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά και τη ρηματική διακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητείται η μέση γραμμή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του Ταχέρ Αλ Μπαούρ.
Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν μακραίωνο σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Πεποίθησή μας είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και ότι εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτό προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου αυτή να αποτελέσει μόνο την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεων μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Ο Ταχέρ Αλ Μπαούρ υποδεχόμενος τον Γιώργο Γεραπετρίτη ανέφερε, σύμφωνα με τη μετάφραση της ΕΡΤ: «Σας καλωσορίζουμε στην Τρίπολη. Είμαστε λαοί της Μεσογείου, μας συνδέουν ιστορικές πολιτισμικές σχέσεις. Οι σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας πάντα είναι θερμές. Πάντα υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Φυσικά, αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδια στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Ειδικά καθώς είμαστε στην ίδια περιοχή, την ίδια περιφέρεια. Η περιοχή μας είναι μια από τις ομορφότερες στον κόσμο… Οι παράγοντες αυτοί μας αναγκάζουν εμάς του πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας. Εύχομαι αυτό το ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, καθώς οι προσφυγικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση το τελευταίο διάστημα, επιβαρύνοντας την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Η ελληνική αποστολή επιδιώκει να επαναφέρει τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης σε ρεαλιστική τροχιά, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, με στόχο την ειρηνική συνεννόηση και την αποφυγή τετελεσμένων στην περιοχή, ενώ η Ελλάδα διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί οριοθετήσεις που αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών της, περιλαμβανομένης της Κρήτης.
Διαβάστε ακόμη
Starbucks: Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος CEO Μπράιαν Νικόλ
Δολάριο: Στη χειρότερη στιγμή του από τη δεκαετία του ’70 – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία
Ανοίγουν τα κρατικά «θησαυροφυλάκια» με τα λάφυρα από εγκληματικές δραστηριότητες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.