Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ελληνικές εκλογές , εστιάζοντας στη θετική πορεία της οικονομίας, στη μείωση της ανεργίας και το κλίμα σταθερότητας που διαμορφώθηκε επί διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, σχολιάζουν το δίλλημα των εκλογών αντιπαραβάλλοντας τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Από τη μία πλευρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως προτεραιότητα τη σταθερότητα, τις φοροελαφρύνσεις και τις επενδύσεις. Από την άλλη την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου κράτους προνοίας.

Όπως σημειώνει από την Αθήνα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, στον προεκλογικό αγώνα ο πρωθυπουργός υπενθύμιζε σε κάθε ευκαιρία τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, όπως την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, τις μειώσεις φόρων, τον περιορισμό της ανεργίας από το 19% στο 11%, την αύξηση του βασικού μισθού και την άνοδο των συντάξεων.

Ο πληθωρισμός όμως πιέζει τους περισσότερους πολίτες, λέει ένας ψηφοφόρος λίγο πριν ρίξει την ψήφο του στο εκλογικό του κέντρο στην Αθήνα: «Η ακρίβεια καλπάζει. Κάθε μέρα οι τιμές αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Φοβάσαι να πας στο σουπερμάρκετ να ψωνίσεις. Για να δούμε»

Οι πολίτες θέλουν «καλύτερη οικονομία, καλύτερη υγεία»

Απαντώντας σε αυτές τις αγωνίες των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για άκρατο φιλελευθερισμό και υπόσχεται αλλαγή πορείας με ένα νέο κράτος προνοίας. Δεσμεύεται για αυξήσεις στις συντάξεις 7,5%, καθώς και καταβολή 13ης σύνταξης, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πως θα τις χρηματοδοτήσει, σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο. Το μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία είναι σαφές: «Καλύτερες μέρες, αυτό προσδοκούμε. Καλύτερη υγεία, καλύτερη οικονομία», ζητά ένας ψηφοφόρος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 28%, επτά μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.Το άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η οποία απαιτεί ποσοστό τουλάχιστον 48%. Το πιθανότερο είναι ότι μετεκλογικά θα υπάρξουν διερευνητικές συνομιλίες για πιθανές συμμαχίες. Ως γνωστόν όμως κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν έχουν παράδοση στην Ελλάδα. Και όταν υπήρξαν δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία. Εκτός αυτού το τρίτο σε ισχύ κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο βρίσκεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 9%, έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει μια μετεκλογική συνεργασία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προκύψει νέα κυβέρνηση εντός δέκα ημερών από τις εκλογές. Κατά συνέπεια θα διεξαχθούν νέες εκλογές, ενδεχομένως στις αρχές Ιουλίου. Στις δεύτερες εκλογές το ισχυρότερο κόμμα διασφαλίζει μπόνους 20 εδρών στο κοινοβούλιο. Για το πρώτο κόμμα

αρκεί ένα ποσοστό 37% προκειμένου να διασφαλίσει την αυτοδυναμία. «Περιμένω να γίνει κάτι καλύτερο για τη χώρα, λέει τέλος ένας ψηφοφόρος: « Έχουν γίνει πολλά σημαντικά έργα. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Ο ίδιος θα βγει πάλι».

Ύστερα από τη μακροχρόνια δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια, οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να μην μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ. Σχολιάζοντας τη σημερινή εκλογική διαδικασία, τα μεγαλύτερα γερμανικά δίκτυα γράφουν για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και το κλίμα σταθερότητας που διαμορφώθηκε επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες θα αποφασίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα τους. Τα στρατόπεδα είναι δύο. Στη μία πλευρά βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προωθεί τη σταθερότητα, τη φορολογική ελάφρυνση και τις επενδύσεις. Στην άλλη πλευρά, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ υπό τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα που προκρίνει την επέκταση του κράτους πρόνοιας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του γερμανικού zdf.

Στη θετική πορεία της ελληνική οικονομίας εστίασε, με τη σειρά της, η Frankfurter Allgemeine γράφοντας ότι την τελευταία τετραετία υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η χώρα βρήκε το δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη και επωφελήθηκε όχι μόνο από την άνθηση του τουρισμού αλλά και από την ανάκαμψη σε τομείς της οικονομίας.

Η οικονομία είναι σταθερή. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Η επιστροφή Τσίπρα και του Βαρουφάκη δεν είναι πιθανή. Οι οιωνοί για έναν ”προοδευτικό συνασπισμό”, όπως τον αποκαλεί ο Τσίπρας, είναι επομένως κακοί» σημειώνεται.

«Οι εξαγωγές της Ελλάδας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η ανεργία μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σε λιγότερο από 11%, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Μητσοτάκη. Επιπλέον, υπήρξαν επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική: οι σχέσεις με την Τουρκία βελτιώθηκαν μετά τους σεισμούς, καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε ομάδες διάσωσης» τονίζει η tagesschau.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκικά ΜΜΕ: «Εκλογικός πυρετός στην Ελλάδα, κατακερματισμένη η Αριστερά»

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν – Κογκρέσου για το ανώτατο όριο χρέους

Μενέντεζ: Έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για τα F-35 στην Ελλάδα

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε τοΠρώτο ΘΕΜΑ