Η χθεσινή εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό: για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με τόσο καθαρό και εξόφθαλμο τρόπο στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, ονομάτισε τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως ενορχηστρωτή αυτής της στρατηγικής με την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου και έβαλε στο ίδιο κάδρο τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την εκμετάλλευση της υπόθεσης των υποκλοπών, κυρίως από μέρους ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας», υπογράμμισε προς το τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης, «καρφώνοντας» όσους «ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις», όπως τόνισε. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση (και) της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έδειξε τον υπαρκτό κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά κράτη ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα. Όσο για τη χώρα μας, έβαλε στην εξίσωση και τις άλλες παραμέτρους που μπορεί να διασαλεύσουν την πορεία σταθερότητας, της οποίας ο ίδιος υπεραμύνεται σε κάθε ευκαιρία.

Είναι σαφές ότι για την υπέρβαση του κινδύνου αποσταθεροποίησης θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, τα οποία, βεβαίως, και θα κλειδώσουν ως την επόμενη Δευτέρα για να εξαγγελθούν από τη ΔΕΘ. Βεβαίως, ο ίδιος είναι της άποψης ότι οι εξαγγελίες θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα, όσο και αν όλοι περιμένουν να δουν, αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη στη Θεσσαλονίκη, αν και το κόστος στήριξης για την ενέργεια «ροκανίζει» τη διαθεσιμότητα πόρων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν και άμεσα ευρωπαϊκά μέτρα, για τα οποία ο ίδιος, βεβαίως, έχει μιλήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με έμφαση τόσο στο πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου όσο και στον διαχωρισμό της τιμολόγησης του αερίου από αυτή του ρεύματος. Το υπόρρητο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους, βεβαίως, είναι ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, τότε οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εφιαλτικές, εξ ου και συνέκρινε την εμβέλεια της ενεργειακής κρίσης με αυτή της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr