Όπως αναμένονταν, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι στην Κουμουνδούρου συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μια έχουμε αυτούς που πιστεύουν ότι ο Κασσελάκης εκτός από άγνωστος είναι και τόσον αβαθής πολιτικά που όταν βγει από τον κόσμο του instagram και μπει στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «περίγελο των αντιπάλων του ακόμη και αιχμάλωτό τους εάν υπάρχουν στοιχεία, οικονομικής ή άλλης φύσεως, τα οποία ενδέχεται να είναι γνωστά στην κυβέρνηση και κάποια στιγμή να δοθούν στη δημοσιότητα φέρνοντας σε δυσχερή θέση την αξιωματική αντιπολίτευση».

Και από την άλλη, είναι οι υποστηρικτές του Κασσελάκη που διατείνονται ότι μετά την επικράτησή του επί της Αχτσιόγλου και για να έχει μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φύγει η «μούχλα» από την Κουμουνδούρου, να φύγουν οι πούροι αριστεροί, που κρατούσαν κλειστές τις πόρτες της διεύρυνσης και να γίνει, επιτέλους η στροφή προς το κέντρο που θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο έναντι του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Μάλιστα, οι δεύτεροι μετά το αποτέλεσμα φέρονται αποφασισμένοι να πάρουν …σκούπα και φαράσι για να καθαρίσουν την Κουμουνδούρου από τους «Τζανακόπουλους», τους «Φίληδες», τους «Τσακαλώτους» και τους «Σκουρλέτηδες», όπως αποκαλούν υποτιμητικά τους αντιπάλους τους. Εξίσου πολωτικοί εμφανίζονται όμως και οι υποστηρικτές της Έφης με τους «Πολλάκηδες», τους «Παππάδες», τους «Τζακριστές» και τους «Γιωργοτσιπρικούς» που, όπως λένε, «ακολουθούν έναν αλεξιπτωτιστή μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι ντρέπονται να πουν ότι θέλουν να φύγουν από τη ριζοσπαστική αριστερά και να γίνουν, παραφράζοντας τον Ιζνογκούντ, πασόκοι στη θέση των πασόκων».

Άλαλα τα χείλη των ασεβών, δηλαδή των μη μυημένων στα κομματικά μυστήρια της οδού Πειραιώς στην πρώτη πλατεία κάτωθεν της Ομονοίας. Εξυπακούεται πως η επόμενη ημέρα του εσωκομματικού πολέμου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τις δύο πλευρές. Τα μαχαίρια δεν θα είναι εύκολο να ξαναμπούν στα θηκάρια. Θα χρειαστούν χρόνος, αμοιβαίες υποχωρήσεις, πυροσβεστικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο θα συναντηθεί στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι ο νεός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως καλή διάθεση μεταξύ των οπλαρχηγών του εμφυλίου, που όμως δεν φαίνεται, τουλάχιστον προσώρας, να υπάρχει.

Επειδή η διαφορά των 12 μονάδων (56% έναντι 44%) είναι μεγάλη η δυνατότητα συνθέσεων είναι περιορισμένη. Άμεσα διάσπαση δεν πρόκειται να υπάρξει. Όμως μεμονωμένες παραιτήσεις και αποχωρήσεις θα έχουμε. Παρασκηνιακά θα καταβληθεί προσπάθεια τα πράγματα να ισορροπήσουν τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο. Δημόσια σχεδόν όλοι θα ομνύουν στην ενότητα και θα υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η εντολή των 150.000 εκλεκτόρων. Στην ενότητα ως προϋπόθεση ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί και ο Τσίπρας στην τελετή παράδοσης της προεδρίας στον Κασσελάκη.

Όμως, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα απόκρυφα της Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς, ούτε και ο Τσίπρας, ότι οι γέφυρες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, θα ξαναχτιστούν. Ο διχασμός είναι μεγάλος. Και οι πληγές δύσκολα θα κλείσουν στο προβλεπτό μέλλον. Αν μάλιστα δεν γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ακόμη και διάσπαση. Ενδεχομένως θα πρέπει να τη θεωρήσουμε και σίγουρη εάν μέχρι τότε δεν έχουμε δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποστηρικτές της Αχτσιόγλου και ιδιαίτερα η «Ομπρέλα» δεν θα δεχθούν, λένε, να πάει το συνέδριο αργότερα και μάλιστα την Άνοιξη επειδή θα μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα για τις ευρωεκλογές και δεν θα είναι, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, πεδίο αυτοκριτικής για τη διπλή εκλογική συντριβή και αναζήτησης της νέας ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «κασσελόφρονες» δεν ανησυχούν ίσως και να τους βολεύει η αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας αφού έτσι θα μπορούν να δραπετεύσουν από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και να φτιάξουν ένα φιλελεύθερο κεντροαριστερό κόμμα, που στις ευρωεκλογές θα διεκδικήσει να κόψει «φέτα» αφενός από το ΠΑΣΟΚ, το όποιο, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί την διπλή ήττα του Τσίπρα, την αποχώρησή του από την ηγεσία και την εσωστρέφεια της Κουμουνδούρου και αφετέρου από τη ΝΔ, σε περίπτωση που συνεχιστεί η δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της καθημερινότητας των νοικοκυριών και της πλημμελούς αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr