Πολιτική

H επόμενη μέρα της ιστορικής ομιλίας Μητσοτάκη στο Κογκρέσο – Υποσχέσεις για συνέχιση εμπάργκο σε F-16 και F-35 στην Άγκυρα

  • newsroom


Εντυπωσιακή η διακομματική υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού - «Είμαστε μαζί σας», είπε η Πελόζι όταν της έδειξε χάρτες με τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας

Το σκηνικό που στήθηκε στην έδρα του Κογκρέσου στον λόφο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον για την υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απηύθυνε ομιλία στα δύο νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν εντυπωσιακό τόσο μπροστά τις κάμερες, που μετέφεραν την εικόνα με τους όρθιους βουλευτές και Γερουσιαστές από τα δύο κόμματα να χειροκροτούν ζωηρά τον ομιλητή, όσο και πίσω από αυτές.

Με το τέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι Αμερικανικοί πολιτικοί οι οποίοι -μετά την «αποθεωτική» υποδοχή που του έκαναν- τον συνέχαιραν για όσα είχε πει νωρίτερα και κρατώντας στα χέρια τους αντίγραφο της ομιλίας του, το οποίο τους είχε διανεμηθεί, ζητούσαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να τα υπογράψει, εν είδει… αυτογράφου. Στο ίδιο πνεύμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε «υπέροχη και μοναδικής έμπνευσης» την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η έμπειρη Αμερικανίδα πολιτικός συνέκρινε τον λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντίστοιχη ομιλία με θέμα τη δημοκρατία που είχε εκφωνήσει πριν από 30 χρόνια ο Τσέχος Πρόεδρος και διάσημος συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ. «Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας», επεσήμανε η κ. Πελόζι. Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήριζαν «ιστορική», όχι μόνον γιατί δεν είναι συνηθισμένο να μιλάει ένας ξένος ηγέτης σε κοινή συνεδρίαση των κοινών Σωμάτων, όσο, περισσότερο για τα μηνύματα που εξέπεμψε αναφορικά με τη Δημοκρατία και τη σημασία που έχει λειτουργία των θεσμών της για την κοινωνική συνοχή.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr