Τις δυνάμεις τους μετρούν, σε μία πρώτη «αναγνωριστική» υποβόσκουσα αναμέτρηση, που ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση, τα στρατόπεδα των υποψηφίων διαδόχων της Φώφης Γεννηματά, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παρακαταθήκη-οδηγό που άφησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης.

Η συζήτηση στο παρασκήνιο έχει φουντώσει για το πώς θα βαδίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου, με το επίκεντρο των διεργασιών να είναι στο ερώτημα εάν θα δοθεί «υπηρεσιακή» ή «πολιτική» λύση στην αναπλήρωση του κενού που άφησε η Φώφη Γεννηματά. Εάν δηλαδή θα πρέπει για το μεταβατικό αυτό διάστημα να εκλεγεί πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα, που θα διευθετεί τα θέματα της εκπροσώπησης και της λειτουργίας του κόμματος στη Βουλή ή το υπάρχον σχήμα είναι επαρκές, μέχρι να λήξει η μάχη της διαδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε βολιδοσκόπηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, προς τον οποίο διατυπώθηκε η ερώτηση εάν χρειάζεται να εκλεγεί πρόεδρος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έμπειρος κ. Τασούλας διαβεβαίωσε ότι θεσμικά η Βουλή καλύπτεται για το μεταβατικό (και εύλογο) διάστημα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του (και κάθε) κόμματος στις συνεδριάσεις και δεν επιβάλλεται, εκ του Κανονισμού, εκλογή προέδρου.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, η «υπηρεσιακή» λύση είναι επαρκής και φαίνεται να προκρίνεται από πολλές πλευρές. Οδηγεί ουσιαστικά στο εξής σχήμα: Ο Κώστας Σκανδαλίδης ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (και ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος, όπου παρουσιάζεται η σχετική ανάγκη) να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών ή σε άλλες κρίσιμες συζητήσεις της Ολομέλειας. Και παράλληλα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας (και εκλεγμένος, όπως επισημαίνουν με νόημα συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου) Βασίλης Κεγκέρογλου να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως αυτά ορίζονται από τη λειτουργία της Βουλής και του κόμματος.

Η πλευρά Παπανδρέου δεν αναγνωρίζει πρωτοκαθεδρία του κ. Σκανδαλίδη έναντι του κ. Κεγκέρογλου, διευκρινίζοντας για παράδειγμα ότι την κοινοβουλευτική ομάδα δεν την συγκαλεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά ο γραμματέας της.

Εάν επικρατήσει αυτή η λογική πάντως, της «υπηρεσιακής» λύσης, πολλοί εκτιμούν ότι η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΚΟ θα λήξει σε πέντε λεπτά, χωρίς κανένα παρατράγουδο. «Θα επικυρωθεί η προηγούμενη κατάσταση, που είναι το πιο υγιές και καθαρό», έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος, που δεν έχει ταχθεί με κανέναν υποψήφιο, καθώς ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή δίπλα στη Φώφη Γεννηματά. «Οποιοδήποτε άλλο σενάριο δεν το συστήνω, είναι τελείως γελοίο να τσακωθούμε γι’ αυτό το θέμα» συμπλήρωνε με νόημα.

Αλλά και από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδο σημειώνεται ότι υπάρχει θεσμική λύση, είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, που δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί και οτιδήποτε άλλο θα προκαλούσε τζάμπα αναστάτωση.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr