«Οδικό Χάρτη», ο ορίζοντας του οποίου υπερβαίνει την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, συγκροτεί ο πρωθυπουργός, διατηρώντας το στόχο για μια δεύτερη αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως έκανε και στον «προθάλαμο» των εκλογών του 2019- σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την «επόμενη μέρα», γνωρίζοντας ότι έχει μπροστά του, σε διάστημα ενός έτους, τις εθνικές εκλογές (το πιθανότερο σε δύο γύρους), τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτώβρη και τις ευρωεκλογές, τον Μάη του 2024. Σε κάθε περίπτωση η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι πρώτης προτεραιότητας για την κυβερνητική παράταξη -«είναι η μόνη κάλπη, διότι θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία, ασχέτως αν θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές ή όχι», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην αποτροπή της χαλαρής ψήφου, που μπορεί να περιπλέξει την «επανεκκίνηση» της μάχης της Νέας Δημοκρατίας για ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν -και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού χθες το πρωί στον ΣΚΑΙ– ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτός από αποφασισμένος και αισιόδοξος, προβλέποντας ότι οι πολίτες την ώρα της κρίσης θα εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχίσει την διαδρομή που έχει χαράξει από το 2019. Εκτιμούν δε, ότι η κυβερνητική παράταξη, ανακτώντας καθημερινά δημοσκοπικές δυνάμεις που είχε απωλέσει από την τραγωδία στα Τέμπη, θα επιβεβαιώσει τη δυνατή «παράσταση νίκης» καταγράφοντας ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό 34% και πάνω.

Οι πιο συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους κάνουν λόγο για σαφή νίκη της ΝΔ στον πρώτο γύρο και δυναμική αυτοδυναμίας προς τη δεύτερη κάλπη. Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών και υπουργών πάντως θεωρεί αναγκαία τη δεύτερη κάλπη, υιοθετώντας και υποστηρίζοντας στη συνέχεια την πρωθυπουργική επιχειρηματολογία ότι η ΝΔ θέτει το στόχο της αυτοδυναμίας «όχι γιατί θέλει να κυβερνά ένα κόμμα ντε και καλά, αλλά διότι σε δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες κρίσης, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και ένα κόμμα στην κυβέρνηση– σε μία κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή εντολή, η οποία να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνει μάλιστα την ατζέντα των επιχειρημάτων του με ερωτήματα σχετικά με τις διαδοχικές κρίσεις μέσα στην τετραετία: «Σκεφτείτε λίγο, αναλογιστείτε μαζί μου τι θα συνέβαινε στον Έβρο εάν έπρεπε εκείνο το βράδυ να συνεννοηθούμε με δύο ή τρία κόμματα. Τι θα συνέβαινε στην πανδημία, όταν έπρεπε να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις πολύ γρήγορα. Πήραμε αυτές τις αποφάσεις, ήταν οι σωστές αποφάσεις- κρατήσαμε όρθια τη χώρα, κρατήσαμε σταθερό το τιμόνι του σκάφους και γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι πολίτες θα μας επιβραβεύσουν τελικά στην κάλπη της 21ης Μαΐου».

Για το σενάριο μη αυτοδυναμίας ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει ακόμη πλήρως τα χαρτιά του– στέκεται στο ότι ο λαός θα αποφασίσει και θα μας υποδείξει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές. Το σχέδιό του βασίζεται σε καθαρά μηνύματα προς τις κάλπες, στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και στην περιγραφή των επόμενων μετεκλογικών βημάτων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Στις προσεχείς, πολλές, περιοδείες ανά την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης θα επισημαίνει ότι «δεν χωρούν επιπολαιότητες και άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας» και ταυτόχρονα θα εστιάζει στους μεγάλους στόχους που πρέπει να πετύχει η χώρα προς όφελος των πολιτών της.

Για παράδειγμα με τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, που ήδη ακολουθεί η κυβέρνηση, παραπέμπει στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας– που σημαίνει μειωμένο κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, μειωμένο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και ως εκ τούτου μειωμένο κόστος δανεισμού για το κάθε νοικοκυριό και για την κάθε επιχείρηση. «Θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό πριν τις εκλογές, είμαι όμως απολύτως πεπεισμένος ότι αν μετά τις εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -και είμαι πολύ συγκεκριμένος σε αυτό το οποίο σας λέω- η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του χθες στον ΣΚΑΙ, όπου άνοιξε τη βεντάλια του προγραμματισμού του για μια νέα θητεία.

Στις προτεραιότητες είναι οι «καλύτεροι μισθοί» (μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού), η στήριξη των συνταξιούχων, των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και οι μεταρρυθμιστικές τομές γενικότερα στους κρίσιμους τομείς, όπως της Παιδείας και της ψηφιακής μετάβασης με την αξιοποίηση των αλμάτων που έχουν ήδη γίνει.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη 2η θέση παγκοσμίως η απόδοση του Γενικού Δείκτη – Κέρδη έως 47% στα blue chips

Ένα βήμα πιο κοντά για 3+1 νέες στρατηγικές επενδύσεις (pics)

Τσάρλι Τζάβις: Η startupper που «φέσωσε» την JP Morgan (pic)