Αυξημένη είναι η κινητικότητα στην Αθήνα μετά την επίθεση στο Ιράν, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αξιολογεί διαρκώς τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Πηγές που συμμετέχουν στη διαχείριση της κρίσης αναφέρουν ότι, παρότι δεν διαπιστώνεται άμεσος κίνδυνος για τη χώρα, το επίπεδο ανησυχίας είναι αισθητά αυξημένο λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και της πιθανότητας νέων κινήσεων που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση.
Η προετοιμασία
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι εξετάζεται προσεκτικά το ενδεχόμενο δευτερογενών αναταράξεων, ιδιαίτερα στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Η ελληνική οικονομία επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές καυσίμων και μεταφορών, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την έγκαιρη προετοιμασία απέναντι σε πιθανές αυξομειώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιήθηκε ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Αγοράς, η οποία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και τεχνητών ανατιμήσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στόχος είναι να μη δοθεί «κανένα περιθώριο εκμετάλλευσης» της διεθνούς αστάθειας.
Στο κομμάτι της ασφάλειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Αν και δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο κάποιας άμεσης επίπτωσης, ορισμένες στρατιωτικές υποδομές με ρόλο σε διεθνείς συνεργασίες βρίσκονται σε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης. Η απόφαση αυτή εντάσσεται, όπως τονίζεται, σε μια γενικότερη προληπτική προσέγγιση, που ενεργοποιείται όταν το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Οι επαφές
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα κινείται με έντονο ρυθμό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τις τελευταίες ώρες σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες χωρών του αραβικού κόσμου. Ξεχωρίζει η συνομιλία του με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, με αντικείμενο την κατάσταση στο Ιράν και τη σημασία να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε παράλληλα τη σαουδαραβική ηγεσία για τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την προστασία Ελλήνων πολιτών στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με ομολόγους του σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ενημέρωση είναι συνεχής και σε βάθος, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται τόσο στην αξιολόγηση της κατάστασης όσο και στην καταγραφή των προθέσεων των βασικών εμπλεκομένων πλευρών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημείωσε στο newmoney ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα», προσθέτοντας ότι η κατάσταση αλλάζει γρήγορα και απαιτεί στενή και συστηματική παρακολούθηση. Όπως εξηγούσε αρμόδιος παράγοντας, η κυβέρνηση κινείται παράλληλα σε τρία μέτωπα: στη διπλωματία, όπου ενισχύεται η επικοινωνία με βασικούς διεθνείς παράγοντες· στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών ασφαλείας· και στην προστασία της αγοράς από στρεβλώσεις. Κεντρικός στόχος είναι η διατήρηση σταθερότητας στο εσωτερικό, σε μια περίοδο όπου το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από συνεχή αβεβαιότητα.
Διαβάστε ακόμη
Park Hyatt Tokyo: Η επιστροφή του πιο διάσημου ιαπωνικού ξενοδοχείου
Η Rolex άνοιξε σχολή και η εισαγωγή είναι τόσο δύσκολη όσο στο Harvard
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.