Μήνας εξελίξεων σε όλα τα πεδία θα είναι ο Φεβρουάριος, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει ευρεία ατζέντα θεμάτων, στοχεύοντας τόσο στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην Ευρώπη και διεθνώς, όσο και στη «θωράκιση» των πολιτών απέναντι στα προβλήματα που απαιτούν «βιώσιμες» λύσεις σε χρόνο διαρκείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο σχεδιασμός παραπέμπει σε πυκνά γεγονότα ανά μήνα μέσα στο νέο έτος  και οι οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς «ταυτίζονται» με γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα στην κατεύθυνση της δέσμευσης «το είπαμε, το κάναμε». Η επιτάχυνση των ρυθμών αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην ίδια αλυσίδα του σχεδιασμού, αφού θεωρείται καθοριστικής σημασίας η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων  για τα «παραδοτέα» του κυβερνητικού έργου. Σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να διευρύνει το ακροατήριο της κυβερνητικής παράταξης, παρουσιάζοντας στους πολίτες τη «διαδρομή» υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Μέσα στο Φεβρουάριο –κάτι που φαίνεται και από τη σημερινή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα-  σκοπεύει να καθοδηγήσει ο ίδιος το άνοιγμα της ευρείας ατζέντας περιγράφοντας και το τοπίο των δράσεων

Η ημερομηνία της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο θα ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, σε άμεσο χρόνο καθώς έχει γίνει η αναγκαία προεργασία και έχει σταλεί το μήνυμα ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί ο διάλογος, που όμως ούτε υποχώρηση, ούτε συμφωνία σημαίνει.  «Η χώρα έχει καταφέρει πάρα πολλά και θα συνεχίσει να επιδιώκει τον διάλογο διεκδικώντας και όχι υποχωρώντας», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας εκ των προτέρων στα διάφορα «αφηγήματα» περί «ενδοτικότητας και υποχωρητικότητας» από το διάλογο με την Τουρκία, που «έχει μόνο να δώσει στη χώρα». Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου λέει ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών η κυβερνητική παράταξη θα είναι σε θέση να κοιτάξει τον κόσμο στα μάτια και να περιγράψει τα όσα  έχει καταφέρει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη «χωρίς ψευτοπατριωτικές κορώνες, σε επίπεδο άμυνας και εξωτερικής πολιτικής».

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εθνικού αμυντικού σχεδίου της Ελλάδας, ύψους 788 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση ένα σοβαρό βήμα- «είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας ενίσχυσης της άμυνας και της ετοιμότητας της Ένωσης, μέσω του φιλόδοξου πακέτου μέτρων «Ετοιμότητα 2030», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και εξηγεί ότι: «Μέχρι στιγμής έχουν λάβει έγκριση 19 εθνικά σχέδια, ενώ αναμένεται η τελική επικύρωσή τους από το Συμβούλιο της ΕΕ, ώστε να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις τον προσεχή Μάρτιο». Όπως δε υπογραμμίζει στη συνέχεια: Το ελληνικό SAFE  περιλαμβάνει έξι στρατηγικής σημασίας προγράμματα, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τα μη επανδρωμένα συστήματα και τις ασφαλείς επικοινωνίες,  σε συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία -στην άμυνα, στη διπλωματία, αλλά και στα μέτωπα της οικονομίας και της κοινωνίας».

Στο πεδίο της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας  βασικό βήμα είναι η «επενδυτική και εξοπλιστική συνεργασία στρατηγικής σημασίας που σηματοδοτεί την ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και αδράνειας». Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η σύσταση της νέας κοινοπραξίας μεταξύ των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και του ομίλου Czechoslovak Group (CSG), με επιχειρησιακό βραχίονα την MSM Group, με επίκεντρο το συγκρότημα του Λαυρίου. Η συμφωνία προβλέπει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενισχύεται η εγχώρια παραγωγή  πυρομαχικών που είναι κρίσιμα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με εκσυγχρονισμό υφιστάμενων και δημιουργία νέων σύγχρονων γραμμών παραγωγής, ενώ από το 2026 προβλέπεται σημαντική αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής με τεχνολογίες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Έτσι, δρομολογείται και η μακροπρόθεσμη αξιοποίηση (25 έτη) ενός στρατηγικού, μέχρι σήμερα υπολειτουργούντος, βιομηχανικού περιουσιακού στοιχείου, η απασχόληση αυξάνεται από περίπου 120 σε τουλάχιστον 300 εργαζομένους, με δημιουργία σταθερών θέσεων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ τέλος, διασφαλίζεται η ουσιαστική μεταφορά τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής εμπειρίας από έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό παραγωγό πυρομαχικών, τον 2ο σε μέγεθος στην ΕΕ μετά τη Rheinmetall.

Η αύξηση μισθών και εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων και συμπληρωματικών κινήσεων εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα όπως και η ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, η στήριξη της κοινωνικής πολιτικής για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, τις νεότερες γενιές και τους συνταξιούχους. Ωστόσο οι πρωτοβουλίες που εντάσσονται στον κεντρικό σχεδιασμό με σημείο εκκίνησης μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αφορούν και στο θεσμικό πεδίο. Η πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση έρχεται μετά και τις ανακοινώσεις για την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και στις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027, όπως δηλαδή έγινε στις Ευρωεκλογές. «Η πρότασή μας προβλέπει ότι οι συμπατριώτες μας που διαμένουν μόνιμα εκτός Ελλάδος θα μπορούν όχι απλώς να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους, αλλά και συγκεκριμένο βουλευτή ως εκπρόσωπό τους. Για τον σκοπό αυτό εισηγούμαστε τη δημιουργία μιας ειδικής τριεδρικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού, όπου οι εκτός συνόρων εγγεγραμμένοι εκλογείς θα ψηφίζουν όποιον ή όποια επιθυμούν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος  έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό και το πλάνο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού στις προσεχείς εθνικές εκλογές, επειδή  απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που προβλέπει το Σύνταγμα, απαιτείται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής η θετική ψήφος. «Ευελπιστώ ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσεγγίσουν την πρόταση με πνεύμα ευθύνης και συναίνεσης, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από το 2027», δηλώνει ο πρωθυπουργός σχετικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση που παραπέμπει μεταξύ άλλων στο ότι οι έδρες Επικρατείας επανέρχονται στις 12, όπως ίσχυε από το 1974 έως το 2019. «Τίποτα δεν αλλάζει, επίσης, όσον αφορά στο εκλογικό σώμα, στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Και, φυσικά, το όριο εισόδου στη Βουλή παραμένει κανονικά στο 3%. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενισχύει τους δεσμούς μας με τον απόδημο ελληνισμό και στηρίζει έμπρακτα την πολιτική του brain regain.», προσθέτει ο πρωθυπουργός τονίζοντας επί της ουσίας ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αναμένουν οι Έλληνες του εξωτερικού και που εκτός των άλλων θα διευκολύνει στον στόχο της αύξησης της συμμετοχής στις εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια – Έρχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ

Generation Z: Θέλει ποιότητα στην εργασία, αλλά όχι οικογένεια

Νίκος Λαβίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος): Ανάπτυξη του δικτύου, ενίσχυση της ιδιωτικής ετικέτας και του e-commerce

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ