Στο εμβληματικό «Blair House», ένα εντυπωσιακό κτίριο με ιστορία δύο αιώνων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Λευκό Οίκο και αποτελεί τον επίσημο ξενώνα όπου φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου, διανυκτερεύουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του και τα κυβερνητικά στελέχη που τον συνοδεύουν στο σημαντικό από πολλές απόψεις ταξίδι που πραγματοποιεί στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η ιδιαίτερη συγκυρία που καθορίζεται από τις τρομακτικές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα κρίσιμα θέματα, όπως τα ενεργειακά, τα ελληνοτουρκικά και τα οικονομικά που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφής που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στο Λευκό Οίκο και αύριο στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, κάνουν βαρύνουσας σημασίας την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τηρεί χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ψηλά στην ατζέντα των πυκνού προγράμματος συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με το σύνολο των παραγόντων της Ουάσιγκτον που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη αναμένεται να βρεθούν, εκτός τα γεωπολιτικά και τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά.

Δίνοντας το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα απλώς και μόνον για να… παραπονεθεί στον “πατερούλη” Τζο Μπάιντεν για τη προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας και να ζητήσει να τιμωρηθεί η Άγκυρα επειδή τηρεί στάση “κακού παιδιού” στην περιοχή». Προφανώς, στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, αλλά και στις διμερείς συνομιλίες των δύο πλευρών, «θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες επισημάνσεις αλλά και θα διατυπωθούν οι αναγκαίες καταγγελίες», σημειώνουν.

Τονίζουν, όμως, ότι «δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε αυτά τα ζητήματα τα διπλωματικά όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του τα οποία συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Προκειμένου, μάλιστα, να επισφραγιστεί αυτός ακριβώς ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγων σταθερότητας, η κυβέρνηση έσπευσε να κυρώσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, «που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας».

Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η δεύτερη αυτή επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο -η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2020 όταν Πρόεδρος ήταν ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ- «γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr