Σταθερή τροχιά με στόχο την αναπτυξιακή και επενδυτική αναβάθμιση της χώρας ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνοντας ένα ασφαλές πεδίο για νέες θέσεις εργασίας από το 2024.

Ο «σταθμός» των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη θεωρείται καθοριστικής σημασίας όσον αφορά στην επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και στην επιβράβευση των προσπαθειών της κυβέρνησης για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με άμεσο αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν επίσης ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα αναπτυχθεί σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ θα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή νομοσχέδια με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις και προτεραιότητες- η επιστολική ψήφος για παράδειγμα ανακοινώθηκε, το σχετικό πλάνο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και στις αρχές του χρόνου θα φτάσει στην αρμόδια Επιτροπή της βουλής.

Η γενικότερη εικόνα δείχνει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ότι η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική: η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά ως προς το ΑΕΠ της χώρας και η ανεργία έχει μειωθεί στα προ κρίσεων επίπεδα. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2009, φτάνοντας το 9,6%. Δημιουργήθηκαν 55.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των ανέργων έπεσε στις 454.000 (οι λιγότεροι άνεργοι από τον Ιανουάριο του 2009). Σημαντικά όμως είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού αυξήθηκαν οι απασχολούμενες γυναίκες και οι νέοι, ένας δείκτης που για χρόνια ήταν αποκαρδιωτικός. Για παράδειγμα το ποσοστό των ανέργων στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών περιορίστηκε στο 23,7% τον Οκτώβριο, έναντι 43% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

«Μέσα σε 14 χρόνια η Ελλάδα πέρασε από το χείλος της καταστροφής στην ανάκαμψη, στην ανοδική πορεία, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Η ανεργία μειώθηκε φτάνοντας στα προ κρίσεων επίπεδα χάρη στην πολιτική της Κυβέρνησης, μια πολιτική προοδευτική, μεταρρυθμιστική που στοχεύει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προσθέτοντας ότι στον Προϋπολογισμό του 2024 αποτυπώνονται οι πολιτικές της Κυβέρνησης για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Πώς; Με την αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα, την αύξηση των συντάξεων κατά 3%, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Επιπλέον, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη, η κατάργηση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς και η κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

Ο προϋπολογισμός – τονίζουν αρμόδια στελέχη- στοχεύει στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, την απόκτηση νέων επενδυτικών πόρων ύψους 12,7 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείου Ανάκαμψης και την αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία.

Είναι προφανές ότι πρώτη προτεραιότητα, την οποία «κυκλώνουν» οι πολίτες με τις απαντήσεις τους στις δημοσκοπήσεις είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Η παραδοχή, με την οποία κινείται η κυβέρνηση, παραπέμπει στο ότι η πληθωριστική κρίση φυσικά δεν είναι πίσω μας, αλλά η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει πως μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια με την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, με στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά και με εντατικούς ελέγχους. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν δε, το ότι το Νοέμβριο στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έπεσε στο 3.0% από 3.8% τον Οκτώβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός έπεσε στο 2,8 % από 3,6% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφίμων έπεσε στο 7,7% (από 8,8%), δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από το Μάρτιο 2022.

Η ηγεσία μάλιστα του Υπουργείου Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι οι κωδικοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής» φτάνουν τα 1.277 προϊόντα, συγκεντρώνοντας υπερδιπλάσια προϊόντα από τον αρχικό στόχο που είχε οριστεί στα 500 και ξεπερνώντας σημαντικά και τον αναθεωρημένο στόχο που είχε οριστεί στα 1.000. Από τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής» το 90% είναι επώνυμα και μόλις το 10% ιδιωτικής ετικέτας.

Η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει μεγάλη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, σε 41 βασικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα προϊόντα είναι τα προσωπική υγιεινής και τα καθαριότητας και οικιακής φροντίδας. Αντίστοιχα οι μεγαλύτερες μειώσεις, σχεδόν 10%, εντοπίζονται στο αλεύρι και στα κατεψυγμένα τρόφιμα. Θετικά ανταποκρίθηκαν 100 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες πολυεθνικές, μεγάλες ελληνικές εταιρείες καθώς και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Κλειδί» για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας χαρακτηρίζεται οι αδιάκοποι έλεγχοι της αγοράς- από την αρχή του έτους, όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της ΔΙΜΕΑ έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 21.500 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους €10,3 εκατομμυρίων

Έτερος βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι αναμφίβολα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή μετά από δημόσια διαβούλευση. Έγιναν βέβαια «σημειακές αλλαγές» που κατά την άποψη κυβερνητικών παραγόντων δεν ακυρώνουν τη φιλοσοφία της ρύθμισης αλλά την καθιστούν πιο ολοκληρωμένη. Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου είναι τα εξής:

– Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% από το 2024 για όλους τους επαγγελματίες, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

– Εισάγεται ρητή πρόβλεψη, ότι κάθε επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο με την προϋπόθεση ότι θα ζητήσει έλεγχο από τις φορολογικές αρχές για να υποστηρίξει τη θέση του.

– Η προσαύξηση του τεκμηρίου για τους επαγγελματίες, που έχουν υψηλότερο τζίρο από το μέσο όρο του κλάδου (ΚΑΔ) που δραστηριοποιούνται, μειώνεται σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και προσδιορίζεται σε 5% επί της διαφοράς.

– Προβλέπονται νέες περιπτώσεις στις οποίες το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Είναι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67-79%, από 80% και πάνω υπάρχει πλήρης απαλλαγή, οι μονογονείς με ανήλικα τέκνα, οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67% και οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν εν τω μεταξύ, τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100% δηλαδή, πλήρης απαλλαγή για τα 3 πρώτα χρόνια, 67% μείωση για τον 4ο χρόνο και 33% μείωση για τον 5ο χρόνο. Με την τελευταία παρέμβαση εκτιμούν ότι αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κατά την έναρξη και στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και την ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών ακούγεται τέλος ότι η κυβερνητική παράταξη θα κάνει ενδεχομένως αποδεκτές δύο από τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε την Παρασκευή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη   

Πώς η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Νέες επιχειρήσεις: Eως 50% επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ – Ποιοι, πώς και πότε θα χρηματοδοτηθούν 

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Πρεσβευτής της ελληνικής ναυτιλίας και του Ελληνισμού (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ