Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Όλος ο σχεδιασμός για σχολεία, Όμικρον, ακρίβεια και εκλογές

  • Φώφη Γιωτάκη


Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση εστιάζει στο άνοιγμα των σχολείων και στον στόχο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων – Οι κινήσεις κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση

Δυναμική επανεκκίνηση της κυβερνητικής μηχανής μετά την αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις κατευθύνσεις που εξετάζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την «επόμενη μέρα».

Η προσδοκία για κορύφωση της πανδημίας τις προσεχείς εβδομάδες ανεβάζει τους τόνους της αισιοδοξίας για «απεμπλοκή» και δυναμικό restart από τις αρχές της άνοιξης, ενώ τροφοδοτεί -αν και το Μαξίμου παραμένει σε κατάσταση συναγερμού- θετικά σενάρια ισχυρών παρεμβάσεων σε όλα τα κρίσιμα πεδία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην παρούσα φάση το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στο άνοιγμα των σχολείων και στον στόχο να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα, ρίχνει το βάρος στην τιθάσευση της ακρίβειας και τη στήριξη των νοικοκυριών, περιγράφοντας λύσεις για την αναχαίτιση ενός πιθανού κύματος ανατιμήσεων στην αγορά.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στιγμή, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν και επαναλαμβάνουν ότι ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα καλά νέα που «ακούγονται» απ’ όλο τον κόσμο για το «σβήσιμο» της πανδημίας στο «άνοιγμα» της άνοιξης εξασφαλίζουν μια ισχυρή αφετηρία επανεκκίνησης για την ενδυνάμωση της οικονομίας και της επενδυτικής προοπτικής στη χώρα.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι την ώρα που θα υποχωρεί η πανδημία -εκτός απροόπτου- θα μπαίνει στο πλάνο με φόρα η προβλεπόμενη τουριστική έκρηξη του φετινού καλοκαιριού, επιβεβαιώνοντας τα αισιόδοξα σενάρια για τη θετική αλλαγή κλίμακας στην απαιτητική συγκυρία.

Η αισιόδοξη προοπτική πάντως δεν προκαλεί έδαφος εφησυχασμού, καθώς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα υπουργικά γραφεία που επικαιροποιούνται κρίσιμες αποστολές επιταχύνουν ρυθμούς με σκοπό, καταρχάς, την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων σε συνθήκες υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η «Όμικρον», καθώς και τη διατήρηση του ελέγχου της κατάστασης από τις πληθωριστικές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και από την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ανάβοντας το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων από το πρωί της Δευτέρας 10/1/2022, η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι η μερική προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί θα αποτελέσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη σε πρώτη φάση. Δεν ανησυχούν περαιτέρω για τις αντοχές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, διότι πιστεύουν ότι ο ευρύτατος έλεγχος που θα γίνεται μέσω των υποχρεωτικών self tests θα αποκαλύψουν περισσότερες εικόνες της επιδημιολογικής κρίσης και θα συμβάλουν στην καθοριστική μάχη για την αναχαίτιση της «Όμικρον» μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τι άλλο εκτιμάται ότι θα συμβεί με την επαναλειτουργία των σχολείων; Θα ελεγχθεί το σύνολο των νέων στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που έχει και τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Στο πεδίο με το κύμα ακρίβειας από την ενεργειακή κρίση τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν ετοιμάσει ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών για τη στήριξη των νοικοκυριών– στη λογική που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε για παράδειγμα στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και αφορά στις παρεμβάσεις εντός του Γενάρη και των μηνών που θα ακολουθήσουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega για το άνοιγμα των σχολείων υπερασπίστηκε το πρωτόκολλο με το «50+1, που είναι ένα όριο το οποίο έχει τεθεί βάσει υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων», αλλά εξήγησε ότι: «Εάν παρατηρηθεί ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποιες προσαρμογές συνολικά στο πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων, θα είμαστε σε εγρήγορση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι το 50+1 λειτούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα με μεταλλάξεις, οι οποίες δεν είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά της γρήγορης μετάδοσης».

Ο κ. Οικονόμου επιχείρησε επίσης να απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο στις επιθέσεις στην αντιπολίτευση περί έλλειψης ικανού αριθμού self tests προσθέτοντας ότι: «Έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα οι κατάλληλες οδηγίες. Οι διευθυντές θα μεριμνήσουν, έτσι ώστε οι λίγοι που δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν μέχρι τώρα το self test να το πάρουν. Αυτή τη φορά, υπήρξε τεράστια ανταπόκριση. Ήταν η μεγαλύτερη ανταπόκριση μέχρι τώρα σε όλες τις φάσεις που έχουν προσφερθεί δωρεάν self tests».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε εν τω μεταξύ για άλλη μια φορά σενάρια περί πρόωρων εκλογών εντός του 2022, επισημαίνοντας αυτό που έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε ο κ. Οικονόμου και  περιέγραψε τα σταθερά βήματα της κυβέρνησης: «Ξεδιπλώνουμε ένα σχέδιο που μέρα με τη μέρα καταλαβαίνει ο κόσμος ότι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό του και να απαντάμε στις αγωνίες και τις ανησυχίες του. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά και τις επάλληλες κρίσεις. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ένα ακόμα τεράστιο πακέτο  στήριξης, για τον Ιανουάριο, σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο».

Διαβάστε ακόμα: 

Bitcoin: Πολύ σκληρό για να πεθάνει ή απλά μια φούσκα – Η ώρα της κρίσης έφτασε

Εταιρείες τεχνολογίας: Στα «σκαριά» ευρωπαϊκή οδηγία για καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Η ναυτιλία βλέπει τους ναύλους να «διορθώνουν» στα ψηλά