Με νηφαλιότητα και ετοιμότητα παρακολουθεί η Αθήνα το ντελίριο δηλώσεων της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, το οποίο πυροδότησε η επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ. Μετά την «ανακήρυξη» του Έλληνα Πρωθυπουργού σε persona non grata από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σκυτάλη του παροξυσμού έλαβε χθες ο κυβερνητικός εταίρος του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρότι το εθνικιστικό κόμμα του, το Κόμμα Εθνικής Δράσης, έχει λάβει την κατιούσα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης περιέγραψε ως «ιστορική ρήξη, άτιμη αδυναμία ότι αυτός ο πρωθυπουργός, που δειλά κατέφυγε κάτω από τα φτερά των ΗΠΑ και μιλά πέρα-δώθε, φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης». «Ο Μητσοτάκης», συνέχισε ο κ. Μπαχτσελί, «που έφερε στην ατζέντα τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και παραπονέθηκε για την Τουρκία, είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του» και συμπλήρωσε, λέγοντας πως «το τουρκικό έθνος θα αντισταθεί μέχρι τέλους στην πολιτική των παρενοχλήσεων και των προκλήσεων της Ελλάδας και θα σταθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Φλύκταινες για το χειροκρότημα

Στις «παρατηρήσεις» του εθνικιστή συνεταίρου του Προέδρου Ερντογάν προστέθηκε και η εξωγλωσσική απήχηση της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, αφού παρατήρησε ως «αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά, οι δέκα εκ των οποίων όρθιες». «Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη, αλλά αν κάτι γνωρίζουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας» σχολίασε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, κατά τον Μπαχτσελί «ο Έλληνας πρωθυπουργός, που υποστήριξε ότι ο Ελληνισμός υπέφερε επί 48 χρόνια και απέκτησε μια ανίατη πληγή, αγνόησε τα γεγονότα και προσπάθησε να κρύψει τη βαρβαρότητα. Πρώτα απ’ όλα να γνωρίζουν όλοι ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική. Όσο κι αν αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα», κατέληξε, σε απόλυτο συντονισμό με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Μπορεί το κυβερνητικό δίδυμο της γειτονικής χώρας να ασκείται στην εκτόξευση μύδρων κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Αθήνα, ωστόσο, δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ακολουθήσει την ακραία ρητορική της Άγκυρας, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να βιώνει την ματαίωση των προσδοκιών της για ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων Συμμάχων, στις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις.

«Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση», δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, εξηγώντας πως «δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων». Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη πως η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, αλλά «δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου. Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερντογάν, όπως αρμόζει σε όλους τους ηγέτες», σημείωσε ο ίδιος.

Διάλογος με ύβρεις, γιοκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε όμως πως η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε», όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια για να το πω κομψά», καθώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις, πρόσθεσε. Ως προς τα επόμενα βήματα της Αθήνας απέναντι στην «κρίση πανικού» της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι «εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται».

Μηνύματα στήριξης

Η διεθνοποίηση της «ενεργής απειλής» της Τουρκίας απέναντι στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί σταθερή επιλογή, άλλωστε, της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και την ενημέρωση τόσο του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, όσο και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι από τον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τις αναθεωρητικές βλέψεις της γειτονικής χώρας.

Η σπασμωδική κίνηση, ωστόσο, του Τούρκου Προέδρου να διαρρήξει τις σχέσεις του με την Αθήνα με την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από τις ΗΠΑ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο της Ουάσιγκτον, όσο και των Βρυξελλών, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της τουρκικής ρητορικής χθες, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση». Ο ίδιος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος», με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την επικείμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αποθαρρύνοντας τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Άγκυρας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr