Οι κυβερνητικές «πρόβες» πριν από τη ΔΕΘ δεν γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται ήδη στην καθημερινότητα, εκεί όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να καταγράψει απτά αποτελέσματα στα δύο πιο ευαίσθητα μέτωπα για τους πολίτες: την ασφάλεια και το κόστος ζωής.
Το μήνυμα
Τομείς που βάζει σταθερά σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός από τη μία, οι συλλήψεις για τις φονικές εμπρηστικές επιθέσεις στη Marfin και στο σπίτι της πολιτεύτριας της ΝΔ Αφροδίτης Νέστορα. Από την άλλη, η παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων, με το βλέμμα να στρέφεται πλέον στα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συλλήψεις των φερόμενων ως δραστών «καθοριστικό βήμα» για την απόδοση Δικαιοσύνης τόσο για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα όσο και για τους τρεις νεκρούς της Marfin, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την Παρασκευή Ζούλια. «Απέναντι στην τρομοκρατία δεν χωρούν ούτε αστερίσκοι ούτε συμψηφισμοί», ανέφερε, ζητώντας ένα κοινό μέτωπο χωρίς ανοχή και πολιτικά άλλοθι απέναντι στη βία.
Η αναφορά αυτή δεν περιορίζεται στο ποινικό σκέλος των δύο υποθέσεων. Εντάσσεται στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επαναφέρει την ασφάλεια στην πρώτη γραμμή της πολιτικής συζήτησης και να ενισχύσει το μήνυμα ενός κράτους που, έστω και με καθυστέρηση, ερευνά, συλλαμβάνει και οδηγεί τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη για να φέρει προ των ευθυνών της, την αντιποίτευση
Το μεγάλο μέτωπο
Το δεύτερο μέτωπο είναι η ακρίβεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στην εξαγγελία που έκανε την Παρασκευή στη Βουλή για τη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 10 λεπτά το λίτρο και του ντίζελ κίνησης κατά 5 λεπτά έως το τέλος Αυγούστου. «Δεν μένουμε παρατηρητές όταν εξωγενείς ανατιμήσεις πιέζουν τα εισοδήματα», τόνισε στην ανάρτησή του, συνδέοντας τη νέα παρέμβαση με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή στο κόστος των μετακινήσεων.
Η συμφωνία με τη Helleniq Energy και τη Motor Oil προβλέπει συνεισφορά 20 εκατ. ευρώ από κάθε όμιλο, συνολικά 40 εκατ. ευρώ, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, η τιμή στην αντλία θα είναι έως το τέλος Αυγούστου κατά 10 λεπτά χαμηλότερη στην απλή αμόλυβδη και κατά 5 λεπτά στο ντίζελ από εκείνη που θα διαμορφωνόταν χωρίς την παρέμβαση. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού αναμένονται εντός της εβδομάδας.
Το κρίσιμο στοίχημα είναι πλέον η συμφωνία να αποτυπωθεί καθαρά στις αντλίες και η έκπτωση να φτάσει ακέραιη στον καταναλωτή. Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τον έλεγχο ολόκληρης της διαδρομής, από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας έως τα πρατήρια.
Το «καλάθι»
Η παρέμβαση στα καύσιμα δεν αποτελεί μέτρο της ΔΕΘ. Πολιτικά, ωστόσο, λειτουργεί ως μία πρώτη «πρόβα» της στρατηγικής που επιδιώκει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο: στοχευμένες κινήσεις με άμεσο αποτύπωμα στην τσέπη, χωρίς δημοσιονομική εκτροπή, και στη συνέχεια ένα ευρύτερο πακέτο μόνιμων φορολογικών παρεμβάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η πρόσφατη τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Eurogroup. «Δεν επιλέγουμε εμείς τις κρίσεις. Αυτό που επιλέγουμε είναι οι πολιτικές για να τις αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι τελικές αποφάσεις για τη ΔΕΘ δεν έχουν κλειδώσει. Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων βρίσκονται, πάντως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με βασικά σενάρια: τη μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 80% για τις επιχειρήσεις και στο 55% για τους επαγγελματίες, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα, διορθωτικές παρεμβάσεις ή ευρύτερες αλλαγές στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικές ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα από ενοίκια, πρόσθετα μέτρα για τη στέγαση και την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο νέος σταθμός
Από τις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά μέσα στην εβδομάδα στην κυβερνητική ατζέντα των έργων και των παραδόσεων. Την Τετάρτη 15 Ιουλίου αναμένεται να επισκεφθεί τη Βόρεια Εύβοια και να παραστεί στα εγκαίνια του νέου οδικού τμήματος Ροβιές–Ήλια. Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επισκεφθεί το αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας στην Ιστιαία.
Διαβάστε ακόμη
Έκθεση Κομισιόν: Πρωταθλήτρια στους φόρους της εργασίας η Ελλάδα
Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη αναδιάταξη των 3,3 δισ. ευρώ της ενέργειας
Μουντιάλ: Πώς μια πινακίδα δείχνει τέσσερις διαφημίσεις την ίδια στιγμή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.